Over de sterrennevels
Deze maand zijn er in de zeer dichte gebieden vol met stof en gas buiten het zonnestelsel donkere sterrennevels te zien.
Deze zenden geen licht uit en zijn daarom alleen zichtbaar doordat ze het licht van de sterren daarachter blokkeren.
In de donkere nevels ontstaan sterren, dus ze bevatten verschillende moleculaire verbindingen waaruit sterren bestaan, bijvoorbeeld waterstof en helium. Meestal vormen de nevels zich uit de resten van een supernova of hypernova.
Hoewel de gebieden er leeg uitzien, vormen ze de meest compacte delen van de gigantische moleculaire nevels, die bestaan uit dicht opeengepakte stof- en gasdeeltjes. De stofdeeltjes zijn veelal nog geen micrometer groot, en sommige deeltjes blokkeren het zichtbare licht vanwege hun omvang.
De inhoud bepaalt de kleur
De inhoud van de sterrennevels bepaalt hoe wij ze op aarde zien. Er zijn verschillende typen, maar deze drie komen het meest voor.

Waterstofwolk
Een rode gloed duidt op een overwicht van waterstof in de sterrennevel, waarvan de atomen straling uitzenden als ze afkoelen.

Stofwolk
Deze wolk zendt zelf geen licht uit, maar allerlei stof- en gasdeeltjes reflecteren het licht van de sterren eromheen.

Dichte stofwolk
Sommige sterrennevels zijn te compact om licht van de sterren eromheen door te laten. Die zijn dus te zien als zwarte vlekken aan de hemel.
Op dit moment zijn de twee donkere sterrennevels B142 en B143 zichtbaar, samen Barnards E genoemd.
Het eerste deel van de naam is een eerbetoon aan de Amerikaanse astronoom Edward E. Barnard, die rond 1900 een aantal donkere sterrennevels in kaart bracht, waaronder B142 en B143. Het andere deel verwijst naar de E die de sterrennevels samen vormen. De blokletter is net zo breed als twee vollemanen.
Gids voor de sterrennevels

WAAR EN WANNEER?
In de periode rond nieuwemaan op 19 mei kun je om half één ’s nachts de E-nevel het best bewonderen. Hij staat dan op 20 à 30 graden in zuidzuidoostelijke richting.
ZICHTBAARHEID
Als het donker genoeg is waar je je bevindt, zullen de sterrennevels te zien zijn met een gewone verrekijker. Daarvoor moet de hemel wel helemaal helder zijn.
Barnards E-nevel is ongeveer dubbel zo breed als de maan aan de hemel, dus met een telelens en een klein motortje is de dubbele sterrennevel zichtbaar in de nacht.