Shutterstock

Meer dan 600 sterren drommen samen

Februari 2023: Honderden sterren zitten samen in fonkelende sterrenhopen. Nu heb je de kans om een van de mooiste gezichten van de sterrenhemel te zien. Wij wijzen de weg naar deze unieke ervaring.

Over Voerman

Een juwelenkistje met honderden fonkelende sterren – zo kun je de zogeheten open sterrenhopen het beste omschrijven, en op dit moment heb je alle kans om er drie te spotten, want het sterrenbeeld Voerman staat elke nacht hoog aan de hemel.

Hierin vind je de sterrenhopen Messier 36, Messier 37 en Messier 38, die samen in een licht kromme lijn boven de grote, regelmatige vijfhoek van Voerman lopen.

De drie sterrenhopen bevatten rond de 660 voorlopig geïdentificeerde sterren.

© Eckhard Slawik/SPL

Open sterrenhopen zijn verzamelingen van soms wel honderden sterren, die zijn ontstaan uit dezelfde moleculaire gaswolk.

Messier 37, de meest linkse sterrenhoop, bevat bijvoorbeeld 500 sterren, waarmee hij veruit het grootste en helderste van de drie open sterrenhopen in Voerman is.

Messier 36, de kleinste hoop van het stel, bevat daarentegen slechts zo’n 60 sterren.

Gids voor Voerman

©

WAAR EN WANNEER?

Het sterrenbeeld Voerman is goed te zien in de nachten rond nieuwemaan op 20 februari. Je vindt het in de avond hoog aan de hemel, waarna het in de nacht een eindje afdaalt.

ZICHTBAAR?

Om 23.00 uur zie je de ster Capella op circa 55 graden boven de horizon in westelijke richting. Draai je verrekijker iets naar linksonder en je ziet de drie sterrenhopen.

Door de hoge positie van Voerman kun je lekker in een stoel gaan zitten en je ellebogen laten steunen op de armleuningen, zodat het beeld in de verrekijker stabiel is.

Kun jij de Poolster spotten? Met onze gids vind je de iconische ster aan de nachtelijke hemel.