Shutterstock
Månen og uranus

Maan en ijsreus komen samen in het winterdonker

7 februari 2022: Ze staan miljarden kilometers bij elkaar vandaan, maar vanavond ontmoeten de maan en Uranus elkaar aan de sterrenhemel.

Op 7 februari heb je een goede kans om de grote ijsreus Uranus te zien, de op twee na grootste en op één na laatste planeet van het zonnestelsel.

Op deze nacht staan de maan en Uranus heel dicht bij elkaar aan de nachtelijke hemel, dus aan de hand van de maan moet je Uranus kunnen vinden.

De planeet is te zien met een gewone verrekijker, en als de hemel helder en donker is zelfs met het blote oog.

De afstand van ons tot de maan is vanavond 395.000 kilometer, terwijl Uranus maar liefst 2,97 miljard kilometer van ons vandaan staat, dus al is de diameter van de planeet bijna 15 keer zo groot als die van de maan, de maan staat veel groter aan de hemel.

Uranus heeft 27 manen en 13 dunne ringen, maar die zie je niet met een gewone verrekijker.

Gids voor ijsreus

Stjernekort

Om 21.33 uur zie je de maan en Uranus op 35 graden boven de zuidwestelijke horizon.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

ZO GA JE TE WERK

WAAR EN WANNEER?

Op 7 februari zie je om 21.33 uur Uranus en de maan vlak bij elkaar. De maan wordt voor de helft verlicht door de zon, en staat circa 35 graden hoog in het zuidwesten.

ZICHTBAARHEID

Neem een gewone verrekijker en laat hem steunen tegen een boom, zodat het beeld niet te veel trilt. Stel eerst scherp op de maan en bekijk de details, vooral op de grens met de donkere kant.

Vanaf de maan beweeg je het blikveld van de verrekijker iets omhoog en naar rechts, ongeveer driemaal de diameter van de maan. Daar vind je Uranus, die eruitziet als een vage ster.