Leoniderne top

Leoniden schilderen vannacht de hemel over met vallende sterren

Als de aarde vannacht tussen de restanten van de komeet Temple-Tuttle door laveert, krijgen we aan de nachtelijke hemel een vuurwerk van vallende sterren te zien.

15 november 2016 door Nanna Vium

Een paar dagen geleden was de grootste supermaan van de eeuw te zien na het invallen van het duister.

En vannacht kun je genieten van de meteorenzwerm Leoniden, die langs de hemel dansen met soms wel 20 twinkelende vallende sterren per uur.

Komeet zet fonkelende sterrenpaden uit

De Leoniden vormen een jaarlijks terugkerende meteorenzwerm die vanaf de aarde gezien uit het sterrenbeeld Leeuw (Leo) lijkt te komen, vandaar de naam.

Maar de bron van de Leoniden is in werkelijkheid de komeet Temple-Tuttle, die stof en steentjes achter zich aan sleept als een staart als hij door het heelal heen raast.

De resten verbranden

Als de restanten van de komeet onze atmosfeer raken met zo'n 250.000 kilometer per uur en verbranden, zijn er tientallen vallende sterren te zien, die fonkelende paden langs de hemel trekken, alsof ze zijn ingehuurd om een show voor ons aardbewoners weg te geven.

De Leoniden zijn actief van 6 tot 30 november, maar vannacht bereikt de meteorenzwerm zijn hoogtepunt en vallen er per uur de meeste sterren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: