Leoniden geven kosmische sterrenshow

Op dit moment raast de aarde door de meteorenzwerm Leoniden, en dat betekent voor nachtbrakers vallende sterren met een lange staart. Het hoogtepunt van de zwerm valt in de nacht van 16 op 17 november. Dan kun je bij helder weer 15-20 vallende sterren per uur zien.

15 november 2017

Deze maand wordt de sterrenhemel verlicht door de meteorenzwerm Leoniden, die gevormd wordt door resten van de komeet Temple-Tuttle.

Op zijn weg rond de zon gaat de aarde dwars door een dik gordijn van stof en steenresten van deze komeet, en daardoor kunnen wij gemiddeld 15 fraaie vallende sterren per uur zien, met het hoogtepunt in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 november.

Zoek de Leeuw

Om de Leoniden zo goed mogelijk te kunnen zien, ga je op zoek naar het sterrenbeeld Leeuw. Want daar komen de meeste vallende sterren vandaan.

Focus echter niet al je aandacht op één plek aan de hemel.

GA OP ONTDEKKING IN HET HEELAL met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Omdat de Leoniden mooie lange staarten hebben, kun je je blik het beste rondom het sterrenbeeld Leeuw laten dwalen, zodat je de vallende sterren die dwars over de nachtelijke hemel trekken niet mist.

Kleed je warm aan en kijk omhoog

Dat gaat het best als je op je rug gaat liggen op een plek met niet te veel lichtvervuiling. Een tuinstoel die ver naar achteren kan, werkt ook.

Bekijk hier de kalender met alle meteorenzwermen van het jaar!

Vergeet niet iets warms te drinken en je warm aan te kleden. Sterrenkijken kan in november een koud genoegen zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: