Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kleurrijke sterrennevel

Een enorm oog – met een doorsnede van 27 miljoen miljoen kilometer – staart ons aan vanuit het heelal. Maar schijn bedriegt: het gaat om de resten van een dode ster, die laten zien hoe het ook met onze zon zal aflopen. Dus pak je verrekijker om het lot van het zonnestelsel te zien.

M. Meixner and P. McCullough (STScI), C.R. O’Dell (Vanderbilt University)/ESA/NASA

Over de Helixnevel

Circa 700 lichtjaar van de aarde staat de Helixnevel: een bonte sterrennevel met de vorm van een oog. De afstand tot de nevel is relatief kort gezien de totale afmeting van ons sterrenstelsel van ongeveer 200.000 lichtjaar.

Daarom is de Helixnevel tot in detail bestudeerd. Uit onderzoek blijkt dat het om een zogeheten planetaire nevel gaat: een sterrennevel die is ontstaan toen een middelgrote ster aan zijn eind kwam.

Grote sterren sterven als supernova, maar middelgrote sterren, waar onze zon een voorbeeld van is, gaan op een andere manier ten onder.

Infrarood licht toont binnenste

1 / 5
12345

Onderzoekers kunnen in de Helixnevel kijken door het infrarode licht te meten dat hij uitzendt.

© Kate Su (Steward Obs, U. Arizona) et al./JPL-Caltech/NASA

Wanneer alle waterstof in de kern is opgebruikt, zwellen ze op, en uiteindelijk slingeren ze hun buitenste laag materie het heelal in.

Het binnenste van de ster blijft achter als een witte dwerg. Deze witte dwerg kent geen waterstoffusie meer in de kern, maar zendt toch veel straling uit, waardoor de omliggende resten van de ster in allerlei bonte kleuren oplichten.

Astronomen hebben becijferd dat de Helixnevel zo’n 10.610 jaar geleden ontstaan is en nemen aan dat onze zon over iets meer dan 5 miljard jaar ook zo’n nevel zal vormen.

Gids voor de Helixnevel

© Stellarium

  • WAAR EN WANNEER?

    Op 28 september stoort het maanlicht het minst en vind je de Helixnevel op het zuiden. Hij bereikt zijn hoogste punt, circa 10 graden boven de horizon, omstreeks 23.35 uur.

  • ZICHTBAAR?

    De Helixnevei is groot: hij neemt ongeveer de helft van de plek van de maan in aan de hemel. Daarom biedt een gewone verrekijker een beter overzicht dan een krachtige telescoop.

    Om de Helixnevel te kunnen zien, moeten je ogen 15 minuten aan het donker wennen. Kijk vervolgens naar de zuidelijke horizon en til de kijker op tot je een kleine, lichtgevende ring ziet.

Lees ook:

Prehistorische dieren

Vastgelegd op het moment van sterven

2 minuten
Mars

Nu begint het: Sonde luidt historische Marszomer in

5 minuten
Energie

Nieuwe techniek maakt windmolens 100 meter hoger

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg