Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De sterrenhoop Messier 47 gaat het grootste deel van het jaar schuil achter de zon of onder de horizon. Bekijk de jonge sterren tussen 13 en 20 januari als de zon onder is.

© ESO/DIGITIZED SKY SURVEY 2. ACKNOWLEDGEMENT: DAVIDE DE MARTIN
Heelal - Sterren

Jonge sterrenhoop brengt ons een zeldzaam bezoek

De sterrenhoop Messier 47 is een zeldzame gast aan onze nachtelijke hemel. Maar in januari staat de aarde op de juiste positie om de jonge verzameling sterren te zien.

De sterrenhoop Messier 47 is in de Lage Langen alleen midden in de winter zichtbaar, als het sterrenbeeld Achtersteven in het zuiden boven de horizon te zien is. Vanaf de aarde gezien is Messier 47 precies even groot als een vollemaan.

Als de omstandigheden gunstig zijn, is de sterrenhoop zichtbaar met het blote oog, maar een verrekijker is aan te raden. Je ziet Messier 47 het beste als het licht van de maan zwak is, zoals tussen 13 en 20 januari.

Met een ouderdom van 78 miljoen jaar zijn de sterren van Messier 47 relatief jong. De zon is bijvoorbeeld meer dan 4500 miljoen jaar oud.

Zo doe je dat

  • Zoek om Messier 47 te vinden eerst Sirius op, de helderste ster aan de hemel. Strek dan je arm uit en kijk een handbreedte links van Sirius. De sterrenhoop staat op dezelfde hoogte boven de horizon.
  • Je kunt Messier 47 het beste zien vanaf een donkere plek buiten de stad, waar je geen last hebt van lichtvervuiling en vrij zicht hebt op de zuidelijke horizon.
  • Laat je ogen wennen aan het donker en laat je verrekijker tegen een boom rusten voor een rustig beeld. Richt de verrekijker op de horizon links van Sirius en ga langzaam omhoog. Stel de verrekijker scherp tot je de kleine sterren ziet.

De Krabnevel was het eerste object dat Messier in kaart bracht.

© ESO

Lees ook:

Sterren

Is het echt zo dat sterren knipperen?

3 minuten
Sterren

Begin maart: Bonte lichtshow van de helderste ster aan de hemel

1 minuut
Exoplaneten

Hier regent het diamanten

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg