JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Kijk omhoog: Reuzensterren branden gat in gasnevel

De sterren van de sterrenhoop NGC 2244 in de Rosettanevel zitten zo vol energie dat ze gaten in hun eigen ‘huis’ hebben gebrand. En je kunt ze vannacht zien met deze gids.

Ze zijn 1000 keer zo jong als de zon, maar schijnen 400.000 keer zo fel.

De sterren van de sterrenhoop NGC 2244 in de Rosettanevel zitten zo vol energie dat ze gaten in de nevel hebben gebrand.

De ‘0-sterren’ in de sterrenhoop hebben tot 60 keer zo veel massa als de zon en bovendien enorm veel straling en sterrenwinden – stromen van geladen deeltjes die constant door sterren worden uitgezonden.

Deze sterrenwinden hebben het grote gat midden in de Rosettanevel geslagen, en de straling kleurt de nevel rood.

Rosetta bevindt zich op 5000 lichtjaar van de aarde en heeft een diameter van 13 lichtjaar en een massa van 10.000 keer die van de zon.

Een donkere, heldere winternacht in december is perfect om de vrij jonge sterrenhoop te zoeken – en met een beetje geluk zie je de Rosettanevel zelf.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

NGC 2244 stjernekort

De sterrenhoop vind je op circa 30 graden boven de horizon op het zuidoosten.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

Een donkere nacht midden in december is perfect om de sterrenhoop NGC 2244 te zoeken, die om 23.00 uur in het zuidoosten op circa 30 graden boven de horizon staat.

HOE?

De sterrenhoop is met het blote oog te zien, maar je krijgt er een betere kijk op met een verrekijker. Leun met je verrekijker eventueel tegen een boom voor een rustiger beeld.

Wil je de Rosettanevel zelf zien, dan heb je meer nodig. Zet een camera op een telescoop en maak een foto. Daarop zie je Rosetta dan als een wolk met een rode gloed aan de nachthemel.