De sterrenhoop of cluster NGC 2244 midden in de Rosettenevel is met het blote oog te zien. Maar om de rode nevel eromheen te kunnen ontwaren, moet je een camera op een telescoop bevestigen en een foto maken.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Jonge reuzensterren branden gat in gasnevel

Ze zijn duizenden keren zo jong als de zon, maar 400.000 keer zo fel. De sterren in de cluster NGC 2244 van de Rosettenevel zitten zo vol energie dat ze een gat in hun eigen thuishonk hebben gebrand.

18 december 2017 door Jesper Grønne

Een heldere, donkere winternacht, bijvoorbeeld rond 21 december, de langste nacht, is perfect om de vrij jonge cluster NGC 2244 op te zoeken. Deze bevindt zich midden in de rode sterrennevel Rosette aan de nachthemel op het zuidoosten.

De sterren van de cluster zijn tot 60 keer zo massief als de zon en geven een half miljoen keer zo veel licht. De enorme sterren leven kort doordat ze hun brandstof er razendsnel doorheen jagen.

De cluster ontstond 4 à 5 miljoen jaar terug in de gaswolk van de Rosettenevel. De felle straling van de sterren brandde daar een gat in.

Zo doe je dat

  • Je vindt de cluster in het zuidoosten of zuiden, één tot twee handbreedtes links van de drie kenmerkende gordelsterren van Orion op ongeveer dezelfde hoogte boven de horizon.

  • Je krijgt de cluster het beste in beeld met een gewone verrekijker, bijvoorbeeld van het type 8 x 50. Voor een rustiger beeld zet je hem op een statief.

  • De rode Rosettenevel is bij gunstige omstandigheden te zien als een grijzige wolk rond NGC 2244, maar meestal niet. Om hem waar te nemen kun je een camera op een telescoop bevestigen en er een foto van nemen.

Verdiep je in ieder detail van ons fantastische heelal met een abonnement op Wetenschap in Beeld

WIST JE DAT?

De cluster NGC 2244 telt een aantal type O-sterren: superhete sterren die zeer veel straling en sterrenwind voortbrengen. 

De straling laat het waterstofgas eromheen gloeien, wat de Rosettenevel zijn mooie rode kleur oplevert.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: