Shutterstock

Hart van de Melkweg verlicht de nachtlucht

Augustus 2022: Aan het einde van de zomer wordt de nachtelijke lucht doorsneden door een enorme gordel van licht. Dus leun achterover en laat je imponeren door de miljarden sterren van ons sterrenstelsel.

OVER DE MELKWEG

Het midden van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is te zien als gordel van licht aan de nachthemel.

Sommige delen van de gordel zijn donkerder doordat ze schuilgaan achter de enorme gaswolken die zich tussen de sterren bevinden.

Het supermassieve zwarte gat midden in het stelsel ligt net boven de horizon, maar achter grote gaswolken. In de buurt doemt een van de meest lichtsterke gebieden van het stelsel uit de wolken op.

Bijna pal boven je zie je een deel van de zogeheten Orionarm van de Melkweg, waar ons eigen zonnestelsel zich ook in bevindt.

Dichter bij de horizon is er een lichtsterker gebied, niet ver van het midden van het sterrenstelsel vandaan.

Het centrum van het sterrenstelsel met het supermassieve zwarte gat Sagittarius A* ligt vlak bij de horizon, maar is niet zichtbaar doordat het achter de enorme partij donkere wolken schuilgaat.

GIDS

©

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

Ga in augustus in de uren rond middernacht naar buiten. Dan ligt het hart van de Melkweg recht boven de horizon en is er bijna geen storend maanlicht.

Zoek ver van de stad een donker plekje op. Een stad binnen 30 kilometer in zuidelijke richting kan de atmosfeer tot kilometers hoogte verlichten, waardoor de Melkweg niet te zien is.

ZICHTBAARHEID

Voor foto’s van de Melkweg gebruik je een groothoeklens en een stevig statief voor je camera. Stel de belichtingstijd in op 15 tot 30 seconden voor de beste foto’s.