Het heldere centrum van de Melkweg duikt in de late zomer op boven de zuidelijke horizon. Het verre licht bereikt de aarde na een duizenden jaren lange reis door de onmetelijke leegte van ons sterrenstelsel.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK

Hart van de Melkweg verlicht de nachtlucht

Halverwege augustus wordt de nachtelijke lucht doorsneden door een enorme gordel van licht. Dus leun achterover en laat je imponeren door de miljarden sterren van ons sterrenstelsel.

15 augustus 2018 door Jesper Grønne

Het midden van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is te zien als gordel van licht aan de nachthemel. Sommige delen van de gordel zijn donkerder doordat ze schuilgaan achter de enorme gaswolken die zich tussen de sterren bevinden.

Het supermassieve zwarte gat midden in het stelsel ligt net boven de horizon, maar achter grote gaswolken. In de buurt doemt een van de meest lichtsterke gebieden van het stelsel uit de wolken op.

Bijna pal boven je zie je een deel van de zogeheten Orionarm van de Melkweg, waar ons eigen zonnestelsel zich ook in bevindt.

Zo doe je dat 

  • Ga half augustus in het uur na middernacht naar buiten. Net na nieuwe maan is het maanlicht het zwakst, waardoor het het zwakke schijnsel van de uithoeken van de Melkweg niet verstoort.

  • Zoek ver van de stad een donker plekje op. Een stad binnen 30 kilometer in zuidelijke richting kan de atmosfeer tot kilometers hoogte verlichten, waardoor de Melkweg niet te zien is.

  • Voor het fotograferen van de Melkweg gebruik je een groothoeklens en een stevig statief voor je camera. Voor de beste foto’s stel je de belichtingstijd in op 15 tot 30 seconden.

WIST JE DAT?

De Melkweg meet minstens 100.000 lichtjaar en telt tegen de 400 miljard sterren. 

Als we konden reizen met de snelheid van het licht, dan zou het 27.000 jaar duren om het supermassieve zwarte gat in het centrum van het sterrenstelsel te bereiken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: