Kijk omhoog: Gordel van de krijger staat helder aan de hemel

De iconische Gordel van Orion bestaat uit drie heldere sterren – toch? Met onze gids leer je het bekende sterrenbeeld op een nieuwe manier kennen.

© Digitized Sky Survey, ESA/ESO/NASA FITS Liberator

Op dit moment schijnen er drie stersystemen fel aan de hemel: Alnitak, Alnilam en Mintaka, die samen de Gordel van Orion vormen. De negen sterren in het sterrenbeeld zijn bijna allemaal blauw en dus vrij jong.

Hoe jonger een ster is, hoe heter hij brandt en hoe blauwer zijn schijnsel is. Vermoedelijk zijn alle sterren hier slechts 4 tot 10 miljoen jaar geleden gevormd.

Achter het verschijnsel: Gordel telt verschillende sterren

Op het eerste gezicht bestaat de Gordel van Orion gewoon uit drie sterren, maar hun massa is zo groot dat ze kleine sterren hebben aangetrokken.

© Digitized Sky Survey, ESA/ESO/NASA FITS Liberator

Alnitak

Alnitaks grootste ster is een blauwe superreus, wel 20 keer zo groot als de zon, waar twee kleinere sterren omheen draaien.

© Digitized Sky Survey, ESA/ESO/NASA FITS Liberator

Alnilam

Alnilam is 50 keer zo massief als de zon, en in tegenstelling tot de andere sterren in de gordel bestaat Alnilam uit slechts één ster.

© Digitized Sky Survey, ESA/ESO/NASA FITS Liberator

Mintaka

Mintaka bestaat uit een hoofdster met vier jonge sterren in de buurt, waarvan er een zo krachtig brandt dat hij witgloeiend is.

Alle sterren in de Gordel van Orion zijn waarschijnlijk ontstaan in de Orionnevel, ten zuiden van de Gordel van Orion.

Maar rond het stersysteem Alnitak bevindt zich ook een andere sterrennevel: de Vlamnevel.

De Gordel van Orion is 700 tot 1300 lichtjaar verwijderd van de aarde, wat in astronomisch opzicht heel dichtbij is: slechts circa een honderdste van de diameter van de Melkweg. En daardoor schijnt het sterrenbeeld zo fel en kun je het met het blote oog zien.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

Orions bælte
© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

Kijk op 15 december rond 22.00 uur naar het zuidzuidoosten, dan kun je de drie stersystemen die samen de Gordel van Orion vormen zien op circa 25 graden boven de horizon.

De Gordel van Orion is de hele maand te zien. Hij verschijnt laag in het oosten om middernacht. Halverwege de maand om 5.00 uur staat hij 30 graden boven de horizon in het zuiden.

HOE?

Je kunt de Gordel van Orion heel goed met het blote oog zien, want de objecten stralen heel helder midden in de enorme constellatie. Vooral Mintaka schijnt fel aan de nachthemel.

Met een verrekijker zie je de sterren duidelijker en zul je de details rond de gordel beter kunnen zien, waaronder de sterrennevel rond het drievoudige systeem Alnitak.