Over de Adelaarsnevel
Enorme zuilen van gas en stof, bijna 50 biljoen kilometer hoog.
De Adelaarsnevel is een kraamkamer voor sterren, en lijkt vermoedelijk op de plek waar ons eigen zonnestelsel 4,567 miljard jaar geleden is gevormd.
De dichte zuilen van de nevel bestaan vooral uit waterstof en stikstof, en op dit unieke beeld van de Hubbletelescoop zijn deze elementen groen gekleurd.

De zuilen – gefotografeerd door de Hubbletelescoop – zijn maar een stukje van de enorme Adelaarsnevel.
Adelaarsnevel is mogelijk al verdwenen
De onderzoekers vragen zich af of de zuilen nog bestaan. De nevel is 7000 lichtjaar ver, dus we kunnen alleen zien hoe die er 7000 jaar geleden uitzag.
Een enorme stofwolk vlak bij de nevel kan een schokgolf zijn van een supernova, die mogelijk 6000 jaar geleden de zuilen heeft getroffen.
Zo’n schokgolf kan ze hebben vernietigd, maar dat hoeft niet. Hoe dan ook, die eventuele botsing is pas over 1000 jaar vanaf de aarde te zien, als het licht ervan ons bereikt.
Gids voor de Adelaarsnevel

WAAR EN WANNEER?
Op 27 augustus is het nieuwe maan, dus je hebt geen last van het licht. De Adelaarsnevel vind je in de uren na zonsondergang op 10-15 graden boven de horizon op het zuidzuidwesten.
ZICHTBAAR?
De Adelaarsnevel geeft vrij veel licht en is al te zien met een gewone verrekijker. Als je de zuilen van de nevel goed wilt zien, gebruik dan een telescoop van 12 tot 16 inch.
Foto’s van de nevel kun je maken met behulp van een telescoop. Richt hem op de nevel en vervang het oculair door een camera-adapter en een spiegelreflexcamera.