Shutterstock

Gigantische sterren verstoppen zich achter het rode oog van Stier

STERRENGIDS: Begin september fonkelen de Hyaden aan de nachthemel. Kijk omhoog en zie de 625 miljoen jaar oude sterrenhoop buitengewoon mooi schitteren in een gigantische sterrenshow.

Over de Hyaden

De Hyaden bevinden zich nu midden in het sterrenbeeld Stier – dicht bij de heldere, roodachtige ster Aldebaran, het Rode Oog van de Stier genoemd.

De Hyaden zijn de dichtstbijzijnde zogeheten open sterrenhoop, op slechts 153 lichtjaar afstand, en bestaan uit sterren die rond hetzelfde moment zijn gevormd uit dezelfde gaswolk.

De Hyaden vormen samen met de ster Aldebaran een grote V in het midden van het sterrenbeeld Stier.

© Jerry Lodriguss

De Hyaden zijn circa 625 miljoen jaar oud en de vijf helderste sterren in de hoop hebben de waterstof in hun kernen opgebruikt en zwellen op tot reuzensterren.

Sterrenhopen worden bijeengehouden door de gravitationele aantrekkingskracht tussen de sterren, maar een op de drie sterren van de Hyaden is nu zo ver verwijderd van het centrum van de hoop – meer dan 33 lichtjaar – dat hij eruit dreigt te schieten.

Gids voor de Hyaden

© Stellarium

WAAR EN WANNEER?

Begin september is er weinig maanlicht en vind je de Hyaden rond 23.00 uur op het oostnoordoosten. In de nacht trekt de hoop omhoog en naar het zuidoosten.

ZICHTBAARHEID?

Na 3.00 uur kunnen de drie sterren in de Gordel van Orion, die opduiken in het oosten, je helpen de Hyaden te vinden. Trek een lijn vanaf de gordel
circa 20 graden omhoog, en daar vind je ze.

De roodachtige ster Aldebaran is met het blote oog te zien, net als de vijf helderste sterren van de Hyaden. Met een verrekijker kun je heel wat van de sterren van de hoop ontwaren.