Shutterstock

Felste sterren aan de hemel vormen een lichtgevende driehoek

Hele zomer: Deneb, Altair en Wega behoren tot de helderste sterren. Bekijk ze deze zomer van heel dichtbij, als ze een perfecte driehoek vormen aan de nachtelijke hemel.

Over de Zomerdriehoek

In de zomermaanden zijn drie van de helderste sterren aan de hemel – Wega, Altair en Deneb – hoog in de lucht te zien in een duidelijke driehoek, die dan ook de zomerdriehoek heet.

Hij is ondanks de naam ook zichtbaar in de winter, maar dan staan de sterren dichter bij de horizon en is de driehoek niet zo gemakkelijk te vinden.

De drie sterren vormen samen een bijna gelijkzijdige driehoek. De bovenste punt van de driehoek is de ster Deneb, de middelste punt is de ster Wega en de onderste punt is de ster Altair.

© Jesper Grønne

Sterren staan in verschillende sterrenbeelden

Patronen aan de sterrenhemel als de Zomerdriehoek en de Steelpan worden asterismen genoemd en zijn geen sterrenbeelden.

Anders dan sterrenbeelden bestaan asterismen uit objecten van duizenden lichtjaren uit elkaar, die echter dicht bij elkaar lijken te staan. De drie sterren in de Zomerdriehoek liggen elk in hun eigen sterrenbeeld.

Vroeger was de Zomerdriehoek een belangrijk hulpmiddel voor zowel schepen als vliegtuigen, die er ’s nachts op navigeerden.

Gids voor Zomerdriehoek

zomerdriehoek, sterren, sterrenbeeld
© Jesper Grønne

WAAR EN WANNEER?

De Zomerdriehoek is heel juli te zien, en de drie sterren schijnen zo fel dat je ze met het blote oog kunt waarnemen – zelfs vanaf een plek met veel lichtvervuiling, zoals een stad.

ZICHTBAARHEID?

Kijk rond middernacht naar het zuidoosten om de Zomerdriehoek te zien. De drie sterren staan op 30 tot 80 graden boven de horizon en zijn de helderste sterren in Zwaan, Lier en Arend.

Om een foto te maken van de Zomerdriehoek, gebruik je een groothoeklens of maak je overlappende foto’s, die je later kunt samenvoegen tot een groot sterrenmozaïek.