Felste sterren aan de hemel vormen een lichtgevende driehoek

STERRENGIDS: Deneb, Altair en Wega behoren tot de helderste sterren. De hele maand augustus kun je ze als een stralende driehoek aan de hemel zien staan.

Shutterstock

Over de Zomerdriehoek

In de zomermaanden zijn drie van de helderste sterren aan de hemel – Wega, Altair en Deneb – hoog in de lucht te zien in een duidelijke driehoek, die dan ook de zomerdriehoek heet.

Hij is ondanks de naam ook zichtbaar in de winter, maar dan staan de sterren dichter bij de horizon en is de driehoek niet zo gemakkelijk te vinden.

De drie sterren vormen samen een bijna gelijkzijdige driehoek. De bovenste punt van de driehoek is de ster Deneb, de middelste punt is de ster Wega en de onderste punt is de ster Altair.

© Jesper Grønne

Sterren staan in verschillende sterrenbeelden

Patronen aan de sterrenhemel als de Zomerdriehoek en de Steelpan worden asterismen genoemd en zijn geen sterrenbeelden.

Anders dan sterrenbeelden bestaan asterismen uit objecten van duizenden lichtjaren uit elkaar, die echter dicht bij elkaar lijken te staan. De drie sterren in de Zomerdriehoek liggen elk in hun eigen sterrenbeeld.

Vroeger was de Zomerdriehoek een belangrijk hulpmiddel voor zowel schepen als vliegtuigen, die er ’s nachts op navigeerden.

Gids voor Zomerdriehoek

  • WAAR EN WANNEER?

    De Zomerdriehoek is de hele zomer te zien. Rond nieuwe maan, begin en eind augustus, is de hemel donkerder en zijn de sterren duidelijker te ontwaren.

  • ZICHTBAARHEID?

    Kijk flink naar boven om de Zomerdriehoek te zien. De drie sterren staan op 35 tot 80 graden boven de horizon en zijn de helderste sterren in de sterrenbeelden Zwaan, Lier en Arend.

    Om een foto te maken van de Zomerdriehoek, gebruik je een groothoeklens of maak je overlappende foto’s, die je later kunt samenvoegen tot een groot sterrenmozaïek.

Lees ook:

Meteoor

Spectaculaire meteorenregen met honderden vallende sterren

1 minuut
Sterren

Heel mei: Bekijk de zesvoudige ster van de Steelpan van dichtbij

1 minuut
Sterren

Begin september: Gigantische sterren verstoppen zich achter het oog van Stier

2 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!