Duizenden sterren zitten op een kluitje

Eind mei 2022: Bijna 3000 sterren hopen zich op in de Wilde-eendcluster – en op dit moment kun je ze met een gewone verrekijker zien.

Om Messier 11

2900 sterren op een kluitje – die kun je nu zien met een verrekijker. De sterrenhoop Messier 11 is een van de meest compacte open sterrenhopen van de Melkweg.

Hij wordt ook wel de Wilde-eendcluster genoemd, omdat hij door een kleine telescoop gezien een driehoekige vorm heeft die doet denken aan die van een vlucht wilde eenden.

Sinds de sterren van Messier 11 zo’n 316 miljoen jaar geleden ontstonden, worden ze al bijeengehouden door de zwaartekracht.

Maar net als in andere open sterrenhopen trekken de sterren langzaam van elkaar weg, en over enkele miljoenen jaren zullen ze elkaar moeten loslaten.

Alle sterren in de hoop zijn even oud, maar astronomen hebben in 2018 ontdekt dat sommige sneller ouder worden dan andere doordat ze langzamer om zichzelf draaien.

Gids voor Messier 11

©

Waar en wanneer?

De sterrenhoop Messier 11 is het grootste deel van mei te zien, maar het beste rond nieuwe maan op 30 mei, want dan heb je het minste last van het licht van de maan.

Om 2.00 uur vind je Messier 11 op circa 25 graden boven de horizon op het zuidzuidoosten – rechts van het sterrenbeeld Arend, dat je herkent aan de heldere ster Altair.

Zichtbaarheid

In het donker kun je Messier 11 met het blote oog zien, en anders heb je er een verrekijker voor nodig. Daarmee zie je de sterrenhoop als een ietwat diffuse driehoekige ster.