Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Duizenden sterren zitten op een kluitje

STERRENGIDS: In de nacht van 10 op 11 juni zijn de 3000 sterren van de Wilde-eendcluster ofwel Messier 11 zichtbaar. De sterren, die 316 miljoen jaar geleden zijn gevormd, worden bij elkaar gehouden door een sterke zwaartekracht. Maar over een paar miljoen jaar drijven ze weer uit elkaar.

Om Messier 11

2900 sterren op een kluitje – die kun je nu zien met een verrekijker. De sterrenhoop Messier 11 is een van de meest compacte open sterrenhopen van de Melkweg.

Hij wordt ook wel de Wilde-eendcluster genoemd, omdat hij door een kleine telescoop gezien een driehoekige vorm heeft die doet denken aan die van een vlucht wilde eenden.

Sinds de sterren van Messier 11 zo’n 316 miljoen jaar geleden ontstonden, worden ze al bijeengehouden door de zwaartekracht.

Maar net als in andere open sterrenhopen trekken de sterren langzaam van elkaar weg, en over enkele miljoenen jaren zullen ze elkaar moeten loslaten.

Alle sterren in de hoop zijn even oud, maar astronomen hebben in 2018 ontdekt dat sommige sneller ouder worden dan andere doordat ze langzamer om zichzelf draaien.

Gids voor Messier 11

© Stellarium

  • Waar en wanneer?

    De sterrenhoop Messier 11 is het grootste deel van juni te zien, maar het beste rond nieuwe maan op 10 juni, want dan heb je het minste last van het licht van de maan.

    Om 1.00 uur vind je Messier 11 op circa 25 graden boven de horizon, ten zuidwesten van het sterrenbeeld Arend. Je herkent hem aan de heldere ster Altair op 30 graden hoogte.

  • Zichtbaarheid

    In het donker kun je Messier 11 met het blote oog zien, en anders heb je er een verrekijker voor nodig. Daarmee zie je de sterrenhoop als een ietwat diffuse driehoekige ster.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg