Duizenden meteoren verven de hemel

De komeet Swift-Tuttle is het grootste object dat regelmatig langs de aarde scheert. En op dit moment raast onze planeet door de resten die de komeet heeft achtergelaten. Dat veroorzaakt de meest spectaculaire meteorenregen van het jaar, die zijn hoogtepunt bereikt in de nacht van 12 op 13 augustus.

Shutterstock

De komende twee nachten veroorzaakt de grootste meteorenzwerm van het jaar, de Perseïden, een spectaculaire lichtshow aan de nachtelijke hemel.

De Perseïden bereiken hun hoogtepunt halverwege augustus, wanneer de resten van de komeet Swift-Tuttle aan de nachtelijke hemel verbranden als ze met zo’n 200.000 km/h de dampkring van de aarde binnenrazen.

Deze fonkelende ervaring mag je niet missen. Ga onmiddellijk naar buiten!

OVER DE PERSEÏDEN

De komeet Swift-Tuttle is om de 133 jaar te vinden tussen de zon en Jupiter.

We krijgen hem pas weer in het jaar 2126 te zien – maar op dit moment vliegt de aarde door het spoor van steentjes en stof dat de komeet achterlaat.

De overblijfselen van Swift-Tuttle zweven als een vast lint door het hele zonnestelsel, en als de aarde er elke zomer in belandt, geven steentjes en stofjes een ware vuurwerkshow.

De brokstukken van de komeet vallen in de dampkring en geven aanleiding tot misschien wel de meest spectaculaire regen van vallende sterren van dit jaar te zien, de Perseïden.

Aarde kruist baan van komeet

1 / 2

undefined

12

Kometen draaien net als de planeten om de zon, maar hun baan staat haaks op die van de planeten. Daarom belandt de aarde vaak tussen de resten die de kometen achterlaten.

© Thomas Schou

Zie 100 vallende sterren per uur

De Perseïden treffen de atmosfeer met circa 60 kilometer per seconde. Daardoor wordt de lucht ervóór opeengeperst en verhit tot meer dan 1000 °C.

De hoge temperaturen zorgen ervoor dat de meteoren verbranden, en deze brandende deeltjes zien we als vallende sterren.

Op een normale avond kun je meestal 2 tot 8 vallende sterren per uur waarnemen, maar wanneer de Perseïden in de nacht van 12 op 13 augustus pieken, kun je er soms wel 100 per uur zien, afhankelijk van de omstandigheden.

BEKIJK DE PERSEÏDEN

ZO GA JE TE WERK

  • WAAR EN WANNEER?

    In de nacht van 12 op 13 augustus vallen de meeste meteoren in de Perseïden. Wacht tot het goed donker is. Het aantal vallende sterren neemt in de loop van de nacht toe.

  • ZICHTBAARHEID

    De Perseïden lijken aan één punt aan de noordoostelijke hemel te ontspringen, maar komen overal aan de hemel voor. Het felle maanlicht zal helaas de zwakste sterren overstralen.

    Als je de vallende sterren op de foto wilt zetten, gebruik dan een statief, een groothoeklens en een intervaltimer voor je camera, zodat die zelf fotografeert terwijl jij van de show geniet.

Lees ook:

Sterren

Satelliet levert vallende sterren op bestelling

2 minuten
Sterren

Resten van de komeet van Halley knallen de atmosfeer in

1 minuut
Vallende sterren
Meteoor

Vallende sterren doen oktoberhemel oplichten

0 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!