Mocht je het gevoel hebben dat je in een bubbel leeft, de wetenschap heeft nu sterke aanwijzingen dat dit het geval is – al gaat het waarschijnlijk om een wat grotere bel dan je je had kunnen voorstellen.
Met behulp van gegevens van de ruimtetelescoop Gaia hebben astronomen voor het eerst een gedetailleerde 3D-kaart samengesteld van de zogeheten Lokale Bel. Zo blijkt niet alleen dat de aarde in een sterrenproducerende bel ligt, maar ook hoe die op zijn beurt is ontstaan.
‘De Lokale Bel ontstond door een reeks hevige supernova-explosies in de laatste 14 miljoen jaar. Toen de supernova’s ontploften, veroorzaakten ze schokgolven die het gas in de buurt samenvoegden tot een dichte schil: het oppervlak van de bel,’ vertelde Catherine Zucker, astronoom aan het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics tegen Wetenschap in Beeld.
De bel van 1000 lichtjaar in doorsnee is een soort kosmische voedingsbodem, die onze nachthemel steeds verandert.
Supernova’s blazen de bel op
De Lokale Bel is een leegte tussen sterren in ons plaatselijke sterrenstelsel, de Orionarm van de Melkweg, en ontstond circa 14 miljoen jaar terug toen een reuzenster instortte en als supernova explodeerde.
In de Melkweg exploderen elke eeuw gemiddeld twee supernova’s, waarbij in één tel evenveel energie vrijkomt als er in een miljoen jaar uit de zon stroomt.