Botsing tussen neutronensterren brengt astronomen in extase
Voor het eerst hebben astronomen overal op aarde waargenomen waar ze allemaal op zaten te hopen – een botsing tussen twee neutronensterren, zo krachtig dat er schokgolven door het hele heelal trekken. De gebeurtenis leidt een heel nieuw astronomisch tijdperk in, aldus deskundigen.

Grafische weergave van de botsing tussen twee supercompacte neutronensterren met bijna de lichtsnelheid
De belangrijkste observatie ooit voor het inzicht van astronomen in de oerknal.
Zo groot is de ontdekking die ESO (European Southern Observatory) en meer dan 70 andere observatoria over de hele wereld gisterenavond, maandag, tegelijk bekendmaakten.
De waarneming van gravitatiegolven en licht van een catastrofale botsing tussen twee supermassieve neutronensterren op een afstand van 130 miljoen lichtjaar.
Alle sensoren draaien door
De eerste gravitatiegolven troffen de aarde op 17 augustus en werden geregistreerd door het LIGO, The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, en binnen enkele minuten sloeg de ene na de andere astronomische sensor op aarde uit.
Duizenden astronomen op observatoria overal ter wereld sprintten naar hun telescoop in de hoop een glimp op te vangen van wat ze allemaal zo graag wilden waarnemen sinds Einsteins gravitatiegolven werden bevestigd – een botsing tussen twee neutronensterren.
En dat was precies wat ze te zien kregen.
Explosie schudt het heelal dooreen
Neutronensterren zijn de supercompacte restanten van ontplofte sterren. Met een massa groter dan die van de zon maar een omvang kleiner dan een planetoïde schieten ze door het heelal met bijna de lichtsnelheid.
De botsing, een kilonova, vond op 130 miljoen lichtjaar afstand plaats. Er ging een schokgolf door grote delen van het heelal en de gravitatiegolven schoten alle kanten op in de sterrenstelsels.