Shutterstock

Bonte lichtshow van de helderste ster aan de hemel

STERRENGIDS: Begin maart staat de helderste ster aan de hemel, Sirius, extra laag. Kijk omhoog en geniet van dit fantastische schouwspel, dat je met een gewone verrekijker kunt zien.

Over Sirius

De ster Sirius, die in het sterrenbeeld Grote Hond staat, is de helderste ster aan de hemel.

Hij wordt ook wel de Hondsster genoemd en was door zijn helderheid vroeger een belangrijk navigatiehulpmiddel voor zeelieden.

Sirius is zo goed te zien doordat zijn licht 25 keer zo fel is als dat van de zon, maar vooral doordat hij met een afstand van 8,6 lichtjaar een van de dichtstbijzijnde sterren is.

Sirius B is een zwakke witte dwergster. Hij vormt samen met Sirius A, die nog een heldere blauwe ster is, de dubbelster Sirius.

© NASA

De ster heeft een lichtsterkte, de zogeheten magnitude, van -1,46 en is daarmee lichtsterker dan Saturnus.

De komende 60.000 jaar zal Sirius nog feller gaan stralen, omdat hij dichter bij het zonnestelsel komt.

Hoewel Sirius oogt als één ster, heeft hij een begeleider: de veel kleinere en zwakkere Sirius B. Dit is een witte dwergster die om Sirius A draait.

Zo zie je Sirius

© Stellarium

Waar en wanneer?

De ster staat begin maart om ongeveer 22 uur laag aan de hemel. Door die lage positie legt het licht een lange weg af door de atmosfeer, wat een bonte lichtshow oplevert.

Zichtbaarheid

Zoek een plek met vrij uitzicht in zuidwestelijke richting. Richt je blik dan vanaf de horizon langzaam omhoog. Je vindt Sirius op ongeveer 15 graden boven de horizon.

Met een verrekijker kun je de kleuren duidelijk zien. Als je de kleine begeleider Sirius B wilt zien in het indrukwekkende dubbelstelsel, heb je een telescoop nodig.