SHUTTERSTOCK

Bonte lichtshow van de helderste ster aan de hemel

Hij schijnt 25 keer zo fel als de zon, en op dit moment kun je hem aan de hemel zien! Dus ga snel het donker in en geniet van zijn fonkelende lichtspel.

Over Sirius:

De ster Sirius, die in het sterrenbeeld Grote Hond staat, is de helderste ster aan de hemel. Hij wordt ook wel de Hondsster genoemd en was door zijn helderheid vroeger een belangrijk
navigatiehulpmiddel voor zeelieden.

Sirius is zo goed te zien doordat zijn licht 25 keer zo fel is als dat van de zon, maar vooral doordat hij met een afstand van 8,6 lichtjaar een van de dichtstbijzijnde sterren is.

Sirius A (midden) is een heldere blauwe ster, terwijl zijn metgezel, Sirius B (linksonder), een zwakke witte dwergster is.

© NASA

De ster heeft een lichtsterkte, de zogeheten magnitude, van -1,46 en is daarmee lichtsterker dan Saturnus. De komende 60.000 jaar zal Sirius nog feller gaan stralen, omdat hij dichter bij het zonnestelsel komt.

Hoewel Sirius oogt als één ster, heeft hij een begeleider: de veel kleinere en zwakkere Sirius B. Dit is een witte dwergster die om Sirius A draait.

Gids voor Sirius:

©

WAAR EN WANNEER?

De ster staat in februari ’s avonds tussen 19.00 en 23.00 uur laag aan de hemel. Hierdoor moet het licht een lange weg door de atmosfeer afleggen en ontstaat er een prachtig kleurenspel.

Zoek een plek met vrij zicht in zuidelijke richting. Beweeg dan langzaam je blik omhoog vanaf de horizon en je ziet Sirius als een heldere vlek, circa 10 tot 20 graden boven de horizon.

ZICHTBAARHEID

Met een verrekijker kun je het kleurenspel goed zien. Om de kleine Sirius B in het indrukwekkende sterrenstelsel te zien, heb je een telescoop nodig.