Bonte lichtshow van de helderste ster aan de hemel

STERRENGIDS: Sirius schijnt 25 keer zo krachtig als de zon en is daarmee een van de helderste sterren aan de hemel. Zie hem begin maart in de avond.

SHUTTERSTOCK

Over Sirius:

Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond is de helderste ster aan de hemel. Hij wordt ook wel de Hondsster genoemd en was door zijn helderheid vroeger een belangrijk navigatiehulpmiddel voor zeelieden.

Sirius B is een zwakke witte dwergster. Hij zit in zijn sterrenstelsel samen met Sirius A, die nog een heldere blauwe ster is.

© NASA

Sirius is zo goed te zien doordat zijn licht 25 keer zo fel is als dat van de zon, maar vooral doordat hij op een afstand van 8,6 lichtjaar een van de dichtstbijzijnde sterren is. De ster heeft een lichtsterkte, de zogeheten magnitude, van -1,46 en is daarmee lichtsterker dan Saturnus. De komende 60.000 jaar zal Sirius nog feller gaan stralen, omdat hij dichter bij het zonnestelsel komt.

Gids voor Sirius:

Zoek de fonkelende ‘halsband’ van het sterrenbeeld Grote Hond – en je vindt Sirius.

© Stellarium/Oliver Larsen

  • WAAR EN WANNEER?

    De ster staat begin maart om ongeveer 22 uur ’s avonds laag aan de hemel. Door die lage positie legt het licht een lange weg af door de atmosfeer, wat een bonte lichtshow oplevert.

    Zoek een plek met vrij uitzicht in zuidwestelijke richting. Hier vind je Sirius op ongeveer 15 graden boven de horizon.

  • ZICHTBAARHEID

    Met een verrekijker kun je de kleuren duidelijk zien. Als je de kleine Sirius B wilt zien in het indrukwekkende sterrenstelsel, heb je een telescoop nodig. Het liefst een vrij grote, want Sirius B geeft slechts een zwak licht.

Lees ook:

Sterren

4 mei: Fonkelend sterrenbeeld kleurt de hemel rood

2 minuten
Sterren

28 september: Het lot van het zonnestelsel loert aan de nachtlucht

3 minuten
Sterren

Heel augustus: Enorme rode bliksemflitsen schieten uit donderwolken

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!