Bonte lichtshow van de helderste ster aan de hemel

STERRENGIDS: Sirius schijnt 25 keer zo krachtig als de zon en is daarmee een van de helderste sterren aan de hemel. Zie hem begin maart in de avond.

STERRENGIDS: Sirius schijnt 25 keer zo krachtig als de zon en is daarmee een van de helderste sterren aan de hemel. Zie hem begin maart in de avond.

SHUTTERSTOCK

Over Sirius:

De ster Sirius, die in het sterrenbeeld Grote Hond staat, is de helderste ster aan de hemel. Hij wordt ook wel de Hondsster genoemd en was door zijn helderheid vroeger een belangrijk
navigatiehulpmiddel voor zeelieden.

Sirius is zo goed te zien doordat zijn licht 25 keer zo fel is als dat van de zon, maar vooral doordat hij met een afstand van 8,6 lichtjaar een van de dichtstbijzijnde sterren is.

Sirius B is een zwakke witte dwergster. Hij zit in zijn sterrenstelsel samen met Sirius A, die nog een heldere blauwe ster is.

© NASA

De ster heeft een lichtsterkte, de zogeheten magnitude, van -1,46 en is daarmee lichtsterker dan Saturnus. De komende 60.000 jaar zal Sirius nog feller gaan stralen, omdat hij dichter bij het zonnestelsel komt.

Hoewel Sirius oogt als één ster, heeft hij een begeleider: de veel kleinere en zwakkere Sirius B. Dit is een witte dwergster die om Sirius A draait.

Gids voor Sirius:

Sirius er himlens klareste stjerne
© Stellarium

WAAR EN WANNEER?

De ster staat laag aan de hemel in de avond rond 23.00 uur in januari. Door zijn lage positie wordt het licht beïnvloed door de lange weg door de atmosfeer, wat een bonte show oplevert.

Zoek een plek met vrij zicht op het zuiden. Beweeg je blik vanaf de horizon langzaam naar boven, dan kun je Sirius zien als een felle vlek op circa 10-15 graden boven de horizon.

ZICHTBAARHEID

Met een verrekijker kun je de kleurenshow goed zien. Als je ook de kleine Sirius B in het indrukwekkende sterrenstelsel wilt kunnen zien, heb je een telescoop nodig.