Ovale ster licht blauw op.
Ster

Kijk bij zonsondergang naar de ster Wega.

© SHUTTERSTOCK

Blauwe ovale ster geeft de aftrap voor de nacht

De op een na helderste ster aan de hemel draait zo snel dat hij zichzelf heeft vervormd. Zijn felle blauwe licht is al te zien bij zonsondergang, dus ga snel naar buiten als het donker invalt.

30 april 2018 door Jesper Grønne

De ster Wega, de op een na helderste van de noordelijke sterrenhemel, is ook de op vier na helderste van alle sterren. Wega heeft een blauwig schijnsel doordat de ster zo’n 9300 °C heet is. Ter vergelijking: de zon is 5500 °C heet.

Wega is een van de eerste sterren die ’s avonds aan de hemel verschijnen. Zijn krachtige licht is al voordat de zon achter de horizon zakt met het blote oog te zien.

Wega vormt samen met de sterren Deneb en Altair de zogeheten Zomerdriehoek. De drie sterren behoren allemaal tot de helderste aan de hemel in de zomer.

Zo doe je dat

  • In de eerste helft van mei kun je Wega circa 25 graden boven de noordoostelijke horizon zien, rond zonsondergang. In de loop van de nacht trekt hij naar het oosten en klimt hij tegen de hemel op.

  • Wega schijnt zo fel dat je hem zelfs op plekken met veel kunstlicht kunt zien. De Melkweg verbleekt daar zelfs een beetje bij.

  • Gebruik voor foto’s een groothoeklens. Neem het beeld verticaal, zodat je de voorgrond meeneemt. Met een statief en zelfontspanner voorkom je dat je foto’s bewogen zijn. Kies voor circa 30 seconden sluitertijd.

GA OP ONTDEKKING IN HET HEELAL met een abonnement op Wetenschap in Beeld

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK

Wist je dat?

Wega draait bij zijn evenaar met bijna 1 miljoen km/h rond – ruim 600 keer zo snel als de aarde. 

Door die snelheid is de ster ovaal geworden, en zou hij slechts 10 procent harder draaien, dan zou hij uit elkaar klappen en alle kanten op gaan

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: