Shutterstock

Astronomisch oog kijkt toe vanuit de hemel

Eind februari 2022: 4000 jaar geleden begon een stervende ster zich te ontwikkelen van een rode reus tot een witte dwerg. Op dit moment staren de resten van deze ster je aan vanuit de hemel.

Over de Ringnevel

4000 jaar geleden begon het gevecht van een stervende ster tegen de natuurwetten, en in april zie je het resultaat: de Ringnevel M57, aan de nachtelijke hemel.

Wat ooit een stralende ster was, groter dan de zon, is nu een witte dwerg met een ring van puin van de ster en de omliggende planeten eromheen.

Miljarden jaren fuseerden waterstofkernen tot helium binnen in de ster, totdat de brandstof op was.

Van heldere ster tot witte dwerg

Hij zwol eerst op tot een rode reus, die alles in de buurt verpulverde, en stortte toen in tot een witte dwerg.

De restanten van de ster en de opgeslokte planeten vormen de rode nevel rond de compacte witte dwerg, die eind april ‘s nachts te zien is als een lichtpuntje iets ten zuiden van de ster Wega.

Die is zo ver weg dat je een krachtige verrekijker nodig hebt om een glimp van de nevel op te kunnen vangen.

GIDS VOOR DE RINGNEVEL

Stjernekort Ringtågen
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

ZO GA JE TE WERK

WAAR EN WANNEER?

Ga naar buiten op 6 oktober om 24.00 uur, dan heb je weinig last van het maanlicht. Je vindt de Ringnevel op het westen, ten zuiden van de ster Wega in het hoekige sterrenbeeld Lier.

ZICHTBAARHEID

De Ringnevel zie je alleen met een grote verrekijker en de juiste omstandigheden. Ga kijken als het helder is en op een plek waar het westen vrij is van lichtvervuiling.

Met een kleine telescoop zie je de nevel veel beter: een kleine, ronde ring van licht. Met een grotere telescoop zie je structuren in de planetaire nevel en de witte dwergster in het midden.