Alle sterren worden met z’n tweeën geboren
In 2017 kwamen de astrofysici Sarah Sadavoy en Steven Stahler met een radicale hypothese: volgens hen worden alle sterren in paren geboren.
De wetenschappers hadden stervorming in de zogeheten Perseus Moleculaire Wolk bestudeerd. Deze bevindt zich in het gelijknamige sterrenbeeld.
In de wolk troffen ze veel binaire sterrenstelsels aan, waarbij twee sterren om een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien. Een groot deel van deze sterren was piepjong.
Toen de twee een statistisch model probeerden op te stellen dat met hun ontdekking overeenkwam, bleek de enige verklaring te zijn dat álle sterren in het heelal ontstaan als binaire sterren, die later in hun bestaan gescheiden kunnen raken door externe krachten.
Zon heeft mogelijk een geheim zusje
Deze hypothese blaast een oude theorie nieuw leven in: onze eigen ster heeft mogelijk een nog onbekende tweelingzus die een baan buiten het zonnestelsel beschrijft.
Met Wetenschap in Beeld blijf je op de hoogte van de nieuwste ontdekkingen van astronomen over het zonnestelsel, de sterren en de overige wonderen van het heelal. Nu krijg je zes nummers van Wetenschap in Beeld voor maar € 19,95!