Amateur fotografeert het eerste licht van een supernova

Op een serie foto’s van een amateurastronoom is een spectaculair astronomisch verschijnsel voor het eerst vastgelegd: het eerste licht van een supernova.

Supernova
© NASA

Victor Buso, een 58-jarige slotenmaker uit Argentinië, probeerde op 20 september 2016 zijn nieuwe camera uit door via een telescoop een aantal foto’s te maken van het sterrenstelsel NGC 613.

De eerste foto’s die hij maakte, toonden het sterrenstelsel zoals het er normaal uitziet. Maar plotseling dook er een felle vlek op op de serie foto’s.

Als eerste aller tijden was Victor Buso erin geslaagd het eerste licht van een exploderende ster vast te leggen: een supernova.

Supernova

Een timelapse van de foto’s van Victor Buso. De supernova is te zien als een zwarte vlek die onder het sterrenstelsel verschijnt.

© Víctor Buso en Gastón Folatelli

Licht geeft goed beeld van ster

De slotenmaker nam meteen contact op met het Argentijnse astrofysische instituut, dat de gegevens doorgaf aan grotere astronomische organisaties.

Binnen de kortste keren stonden meerdere grote telescopen, waaronder de Lick-telescoop in Californië en de Keck-telescoop in Hawaï, op de lichte vlek gericht. Nu zijn de observaties van de astronomen gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Supernova

Het sterrenstelsel NGC 613 en de supernova, die de naam SN2016gkg gekregen heeft, via de Keck-telescoop.

© C. Kilpatrick (UC Santa Cruz) en Carnegie Institution for Science, Las Campanas Observatory, Chili

Het eerste licht van een supernova levert veel informatie op over de ster en zijn leven.

Zo hebben astronomen becijferd dat de ster een massa van 20 keer die van de zon had, maar dat hij op het moment van de explosie nog maar vijf zonnen groot was, waarschijnlijk doordat een andere ster er materie van had afgesnoept.

Een amateurastronoom is erin geslaagd iets te observeren dat nog nooit eerder was waargenomen.