Shutterstock

4 gratis apps die de sterrenhemel nog mooier maken

Laat je meeslepen door de veelzijdige sterrenhemel met 4 gratis apps die je helpen de hemellichamen snel te identificeren. Een paar keer klikken op je smartphone volstaat.

De tijd dat je een astronomische telescoop of een enorme verrekijker nodig had om op ontdekking te gaan in de sterrenhemel is voorbij.

Er zijn talloze apps die je helpen de hemellichamen snel te identificeren. Hier vind je onze keuze.

1. Breng sterren realtime in kaart

Vraag je je wel eens af welke ster je daar aan de hemel ziet fonkelen?

Dan komt de astronomie-app Star Chart goed van pas. Met behulp van het kompas en de gps van de telefoon helpt hij je de sterren die je ziet te identificeren. Het is alsof je door een telescoop kijkt, maar het is gewoon je smartphone.

Daarnaast kun je in de app je positie veranderen om te zien hoe de sterrenhemel er op dit moment aan de andere kant van de wereld uitziet.

Platform: iOS, Android

2. Laat je leiden naar je lievelingsplaneet

© Shutterstock

Kies een planeet, ster of satelliet uit de lijst en laat je ernaartoe brengen.

Dat is in grote lijnen het idee van de app Star & Planet Finder, die je met behulp van zogeheten augmented reality – een mix van fysieke en virtuele data – leidt naar de planeet of ster die je aan de hemel wilt zien. Het display geeft de richting aan.

Platform: iOS

3. Vind de beste uitkijkpunten

Sterrenclusters, hoe meer hoe beter, kunnen iedereen in vervoering brengen en alles doen vergeten.

Dat weten ook de makers van de app Night Sky, die je naar de beste sterrenkijkpunten ter wereld brengt en je op de hoogte houdt van het weer ter plaatse, zodat je niet voor niets een thermosfles met warme chocolademelk en wollen sokken in je rugzak doet.

Platform: iOS, Android

4. Spot het internationale ruimtestation

Op de foto zie je het ruimtestation ISS, achtervolgd door de Space X Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Hoewel hij zich op 400 kilometer boven het aardoppervlak bevindt en voortraast met een snelheid van 28.000 kilometer per uur kun je het internationale ruimtestation ISS prima met het blote oog waarnemen.

Met de app ISS detector is de kans daarop nog veel groter.

De app geeft vijf minuten voordat het ISS boven de plaats waar jij je bevindt als een streep over de hemel trekt, een seintje en houdt ook in de gaten of het weer het wel toestaat om het ruimtestation te zien.

Platform: Android