Russisch ruimtevaartuig Loena-25 stort neer op de maan

Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is de Loena-25 in een ongecontroleerde baan beland.

Het Russische maanvaartuig Loena-25 is zondag neergestort op de maan, waardoor de eerste Russische missie naar het hemellichaam in bijna 50 jaar is mislukt, meldt dpa.

De Loena-25 moest de eerste zachte landing aller tijden op de zuidpool van de maan uitvoeren.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos zegt dat de Loena-25 in een ongecontroleerde baan terechtkwam.

‘De communicatie met de Loena-25 stopte zaterdag om 13.57 uur (onze tijd),’ meldt Roskosmos.

Volgens de voorlopige conclusie ‘bestaat het maanvaartuig niet meer na een botsing met het maanoppervlak.’

‘Pogingen om op zaterdag en zondag het contact met het maanvaartuig te herstellen waren niet succesvol,’ schrijft Roskosmos.

De missie, die vorige week begon, had als doel een lander op de maan te zetten. Daarmee zou Rusland voor het eerst in bijna 50 jaar terugkeren naar de maan.

De lancering was verschillende keren uitgesteld, maar op 11 augustus blies Rusland zijn maanprogramma nieuw leven in toen het landingsvaartuig Loena-25 naar onze metgezel vertrok.

Het vaartuig werd gedragen door de in Rusland ontworpen draagraket Sojoez 2.1. De lancering vond plaats op het Kosmodroom Vostotsjny in het verre oosten van het land.

‘De Loena-25 moet een zachte landing maken, bodemmonsters nemen en analyseren en langdurig wetenschappelijk onderzoek uitvoeren,’ meldde Roskosmos eerder deze week aan het Franse persbureau AFP.

Volgens Reuters zou er hier en daar ijs liggen op de zuidpool van de maan.

De Russische maanmissie maakt deel uit van een wedloop met India, dat vorige maand zijn Chandrayaan-3-maanlander lanceerde, en ook met de VS en China, die beide vergevorderde maanverkenningsprogramma’s hebben.

Nadat president Vladimir Poetin vorig jaar Oekraïne was binnengevallen, kondigde het Europees Ruimteagentschap ESA aan dat het de samenwerking met Rusland rond de lancering van de Loena-25 en andere toekomstige ruimteplannen beëindigde.

Het hoofd van Roskosmos, Joeri Borisov, gaf eerder aan dat de Loena-25-missie riskant was en zei in een ontmoeting met Poetin in juni dat de kans op succes ‘ongeveer 70 procent’ was.