Zo veel verdienen astronauten van NASA

Ze zetten hun leven op het spel als ze in de kleine bemanningsmodule op het uiteinde van de enorme raket klimmen. En voor het geld hoeven ze het niet te doen.

Astronaut
© Shutterstock

Je hebt er een universitaire opleiding in de natuurwetenschappen of een technische studie voor nodig. Daarnaast moet je minstens drie jaar werkervaring of 1000 vlieguren in een straalvliegtuig hebben.

En je moet Amerikaans staatsburger zijn.

Astronaut worden bij NASA is niet voor iedereen weggelegd. En de sollicitatieprocedure is niet voor watjes, zelfs als je aan alle eisen voldoet.

0,07% gaat door

In 2017 solliciteerden er 18.300 gekwalificeerde personen bij het Amerikaanse astronautprogramma. Slechts 12 mensen werden er aangesteld.

Die 12 doorlopen nu een intensief trainingsprogramma en kunnen uitzien naar een reis met een spectaculair vervoermiddel naar het duurste laboratorium ter wereld, het internationale ruimtestation ISS.

En hopelijk is het deze mensen vooral om het bijzondere werk te doen, want het salaris van een NASA-astronaut is niet om over naar huis te schrijven.

Salaris van een huisarts

Omdat NASA een overheidsorgaan is, zijn astronauten ambtenaren en wordt hun salaris vastgesteld door de Amerikaanse staat. In 2018 ligt het startloon van een astronaut tussen de 63.600 en 98.317 dollar per jaar.

Dat komt neer op een bruto maandsalaris van zo’n 4300 tot 6600 euro per maand. Het kan stijgen tot circa 8000 euro, het maximale salaris voor een astronaut.

Het maandsalaris ligt daarmee ongeveer op het niveau van dat van een Nederlandse huisarts.