NASA
Ruimtevaart astronaut

Zo veel botmassa verliezen astronauten

Het is heel bijzonder om gewichtloos door de ruimte te zweven. Maar er is een vervelend bijeffect als je je te lang buiten de zwaartekracht van de aarde bevindt.

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in Scientific Reports leidt een verblijf van een half jaar of meer in de ruimte tot een verlies van massa in sommige botten alsof je tien jaar ouder wordt.

‘Botten zijn levende organen. Zonder zwaartekracht verliezen ze kracht,’ zegt Leigh Gabel van de universiteit van Calgary in Canada, die aan het onderzoek meewerkte.

Gabel en haar collega’s onderzochten 17 astronauten, die tussen de vier en zeven maanden in de ruimte hadden doorgebracht. Met tomografie, waarbij beelden worden gemaakt van een doorsnede van een lichaamsdeel, bekeken ze een scheenbeen en een bot in de onderarm.

Hoe zit het met Marsreizen?

De 3D-beelden werden op vier momenten gemaakt: vóór een ruimtereis, meteen erna, zes maanden later en vier jaar na de vlucht.

De conclusie was niet bijster positief: astronauten die korter dan zes maanden op ruimtemissie waren geweest, hadden na een jaar op aarde de kracht in hun scheenbeenbot terug.

Maar na langer dan een half jaar in de ruimte hadden de astronauten zo veel botmassa verloren dat het leek of ze tien jaar ouder waren geworden. De botten in de onderarm waren minder aangetast, vermoedelijk omdat die geen gewicht dragen.

Bot botverlies scheenbeen

Het bleek dat sommige microscopische botstructuren niet te herstellen waren, maar de overlevende konden wel versterkt worden.

© MAKY OREL/Wikimedia Commons

Het onderzoek van de botmassa van astronauten is zorgwekkend gezien de plannen om naar Mars te reizen. Zo’n vlucht duurt zeker twee jaar.

De wetenschappers hopen dat het verlies van botmassa in de ruimte met de tijd afneemt, zodat het niet erger wordt. Maar dat moet nog worden onderzocht.