NASA
Artemis testpop

Zo gaan twee poppen de reis naar de maan testen voor de eerste vrouw

De Artemis I-missie, die binnenkort de Orion-capsule in een baan om de maan brengt, heeft een bemanning van drie poppen. Twee daarvan zijn speciaal ontwikkeld om de omstandigheden te testen, voordat de eerste vrouw voet zet op de maan.

In augustus stuurt NASA de eerste raket van de Artemismissie naar de maan.

Aan boord zijn drie poppen, twee daarvan zijn vrouwelijke etalagepoppen.

Ze zijn gebouwd om allerlei veiligheidsaspecten te testen, want in 2025 zullen de Artemismissies de eerste vrouw en de eerste astronaut van kleur naar de maan brengen.

Artemis gaat eerst naar de maan, dan naar Mars

NASA’s grote nieuwe programma heet Artemis, en de lancering in augustus is het eerste deel van de jarenlange missie.

Als Artemis I volgens plan verloopt, en de poppen, raketten en ruimtecapsule de reis goed doorkomen, dan is de weg vrij voor Artemis II. Daarbij vliegen astronauten langs de maan zonder te landen.

Bemanning van Artemis I-missie

Drie poppen zullen de veiligheid van NASA’s nieuwe SLS-raket en Orion-capsule testen. SLS stuurt een grotere lading naar de maan dan zijn voorgangers en daarom is er voor de lancering ook meer snelheid nodig dan ooit tevoren. De landing gaat gepaard met meer snelheid en hogere temperaturen dan bij vorige maanmissies.

Pop van vrouw in laboratorium
© German Aerospace Center

Twee vrouwentorso’s uit Israël en Duitsland

Pop Helga is een van de drie poppen die meegaan op de Artemis I-missie naar de maan. Ze is gebouwd door het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum en onderzoekt via duizenden sensors hoeveel kosmische straling de organen van de astronauten bereikt tijdens de reis.

Schijven met sensors in laboratorium
© German Aerospace Center

Vrouwelijke poppen gaan ruimtestraling testen

Helga en haar Israëlische zus Zohar zijn opgebouwd uit 38 schijven met materiaal dat op het weefsel en de botten in een mensenlichaam lijkt. In de schijven zitten ruim 5000 sensors die de radioactieve, kosmische straling gaan meten.

Pop in oranje ruimtepak
© NASA

Commandant Moonikin Campos

De laatste pop op de eerste Artemismissie is commandant Moonikin Campos. Anders dan Helga en Zohar heeft de commandant ook een onderlichaam. Dat meet onder meer de druk en de belasting door de hoge snelheid van de raket bij de lancering.

Bij de Artemis III-missie moet de mens weer voet op de maan zetten. En die maanlanding is historisch, want nu maken vrouwen en astronauten van kleur deel uit van de bemanning.

Tot nu toe waren alle 12 astronauten op de maan witte mannen, maar 50 jaar na de laatste maanlanding is er meer diversiteit onder de bemanning.

NASA’s masterplan voor het Artemisprogramma is om een kolonie op de maan te vestigen, waar astronauten een tussenlanding kunnen maken op langere ruimtereizen, in eerste instantie naar Mars.

Een Israëliër, een Duitser en een NASA-legende gaan boord van de Orion-capsule

Het klinkt misschien als het begin van een mop, maar het is echt waar. Zohar, Helga en commandant Moonikin Campos zijn de drie poppen die de eerste bemanning van NASA’s Artemisprogramma vormen.

De poppen komen uit Israël, Duitsland en de VS. Commandant Campos is de enige complete pop, met een boven- en onderlichaam. Zohar en Helga zijn twee torso’s.

Man bekijkt papieren

Een van de poppen van de Artemis I-missie is vernoemd naar Arturo Campos. Hij was elektrotechnisch ingenieur voor de Apollo 13-missie, waarbij een van de zuurstoftanks twee dagen na de lancering ontplofte. Campos bedacht mede de oplossing die het leven van de drie astronauten redde.

© Familie Campos

De torso’s bestaan uit 38 schijven die spierweefsel en botten in een mensenlichaam nabootsen. In de schijven zitten ruim 5000 sensors, die de kosmische straling bij diverse organen meten.

De opperbevelhebber, commandant Moonikin Campos, zit op de bestuurdersplaats. Zijn opdracht is om de belasting voor de astronauten van NASA’s nieuwe SLS-raket te meten als die met bijna 40.000 km/h naar de maan schiet.

Moonikin Campos’ naam is een woordspeling - hij is een mannequin die naar de maan gaat (Moonikin). Op de achternaam kon gestemd worden, en het publiek heeft voor Campos gekozen.

De ruimtehelm van NASA-legende Arturo Campos, een van de mensen die de onfortuinlijke crew van de Apollo 13 veilig terug naar de aarde wist te brengen, is een mooi gebaar.