Launch Abort System (LAS) bevindt zich boven op de Orion-capsule, waar de astronauten zitten tijdens hun reis naar de maan. LAS is gemaakt van sterk composiet, dat bestand is tegen extreme temperaturen, lawaai en wind.
Als er iets misgaat tijdens de lancering, wordt de abort-motor van LAS binnen enkele milliseconden geactiveerd. Die kan 200.000 kilo druk genereren – genoeg om 26 olifanten op te tillen – en zo de capsule lostrekken.
Is de crew op veilige afstand van de raketten, dan schiet een zogeheten jettison-motor LAS weg van de Orion-capsule. Een laatste motor zorgt ervoor dat de astronauten de capsule zo kunnen manoeuvreren dat ze met parachutes op zee kunnen landen.
SLS is de krachtigste raket ooit
De SLS-raket wordt de krachtigste ooit, als hij na enkele jaren vertraging eindelijk wordt gelanceerd.
Hij zal zelfs de legendarische Saturn V overtreffen, die aan het einde van de jaren 1960 en in het begin van de jaren 1970 astronauten naar de maan bracht met het Apollo-programma.
Hoewel NASA en andere ruimteagentschappen relatief vaak astronauten naar het ISS sturen, is de Artemis I-missie naar de maan nog steeds een enorme uitdaging. De maan is namelijk circa duizend keer verder weg van de aarde dan het ISS.
Artemis-missie gaat voor recycling
Om te slagen, moet de SLS-raket de Orion-capsule met een snelheid van bijna 40.000 km/u naar de maan katapulteren. Als SLS zijn brandstof heeft verstookt en het ruimtevaartuig weggeschoten is, zal de zwaartekracht het proberen af te remmen en daarom is die enorm hoge snelheid bij de start nodig – anders zal Orion gewoon weer naar beneden vallen.
Het bouwen van de tot nu toe grootste ruimteraket is een groot en duur karwei. Ruim 1900 toeleveranciers uit de VS en Europa hebben allemaal bijgedragen aan de lancering, die rond de vier miljard euro gaat kosten.
Het budget klinkt astronomisch, maar de ingenieurs hebben zelfs oude raketmotoren gebruikt. Ze hebben namelijk 16 gebruikte exemplaren van verschillende ruimtevaartuigen gerestaureerd en geüpgraded. Die worden nu gebruikt bij de eerste vier Artemis-missies.