Wordt het ISS bedreigd door de oorlog in Oekraïne?

Het ISS wordt bemand door astronauten uit Rusland, de VS en vele andere landen. Dreigt de oorlog in Oekraïne de samenwerking te dwarsbomen?

Het ISS wordt bemand door astronauten uit Rusland, de VS en vele andere landen. Dreigt de oorlog in Oekraïne de samenwerking te dwarsbomen?

ESA/ D.Ducros

Het internationale ruimtestation ISS draait rond de aarde op circa 400 kilometer afstand, maar is niet boven internationale politiek en conflicten verheven.

Op 24 februari ÔÇô twee dagen na de Russische inval in Oekra├»ne ÔÇô schreef de directeur van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, Dmitri Rogozin, een serie tweets.

ÔÇśSancties tegen Rusland kunnen gevolgen hebben voor de werking en de veiligheid van het ISS. Wie moet voorkomen dat het ISS neerstort en op de VS of Europa valt?ÔÇÖ klonk Rogozins nauwelijks verhulde dreigement.

Alleen Russen kunnen baan veranderen

Het ISS draait rond de aarde met zoÔÇÖn 28.000 km/h, maar is niet vrij van de zwaartekracht van de aarde. Dus als het niet in zijn baan wordt gehouden, valt het geleidelijk naar de aarde.

Het ruimtestation bestaat uit een aantal modules, en de Russische servicemodule Zvezda is als enige uitgerust met boosterraketten die het ruimtestation kunnen verplaatsen. Bovendien kunnen de Russische Sojoez-capsules het ISS ook een zetje geven bij het afleveren van bemanning en vracht.

Hoewel op dit moment dus alleen de Russen het ISS terug in zijn baan kunnen krijgen, worden de ruimtecapsule Crew Dragon van SpaceX en het ruimtevaartuig Cygnus van het bedrijf Northrop Grumman voorbereid om vergelijkbare manoeuvres te kunnen uitvoeren.

Voorlopig lijken de Russen hun samenwerking echter voort te zetten. Op 18 maart 2022 arriveerden drie kosmonauten in het ISS, waar ze tot september zullen blijven, samen met onder anderen vier NASA-astronauten.