Wetenschappers schieten muizensperma de ruimte in

Kunnen we kinderen krijgen op andere planeten? Om het antwoord op deze vraag te vinden, hebben Japanse wetenschappers bevroren muizensperma de ruimte in geschoten.

Ruimtereizen

Na negen maanden in de ruimte werden deze muisjes geboren.

© Sayaka Wakayama et al./ PNAS

Over de hele wereld werken ruimteagentschappen eraan om mensen naar andere planeten te sturen en bijvoorbeeld koloniën te stichten op Mars en de maan. Maar vóórdat het zover is, moeten we eerst een belangrijke vraag beantwoorden: kunnen we ons voortplanten in de ruimte?

De zwaartekracht op Mars is slechts 38% van die op aarde, op de maan zelfs maar 17%, en zodra we buiten het magneetveld van de aarde komen, worden we gebombardeerd met straling.

Wetenschappers hebben geen idee welke invloed dit heeft op ons voortplantingsvermogen. Maar nieuw onderzoek lijkt erop te wijzen dat we niet bang hoeven te zijn dat we misvormde kinderen met extra ledematen krijgen.

Spermacellen in de ruimte

Japanse wetenschappers hebben spermacellen bij muizen afgenomen, ingevroren en met een raket naar het internationale ruimtestation ISS gestuurd. Hier vlogen de spermacellen negen maanden lang op een hoogte van ongeveer 400 kilometer, waar de straling honderd keer sterker is dan op aarde.

Na hun ruimtereis werden de cellen weer teruggebracht op aarde. Vervolgens werden ze gebruikt om eicellen te bevruchten die de wetenschappers vervolgens implanteerden in de baarmoeder van een aantal vrouwtjesmuizen. Een controlegroep werd bevrucht met zaadcellen die de aarde nooit hadden verlaten.

Alle muizen kregen gezonde jongen die helemaal normaal waren – ook qua aantal en geslachtsverdeling. En ook de volgende generatie was gezond en kon kinderen krijgen.

Reis naar Mars kan dna beschadigen

De wetenschappers zagen weliswaar genetische veranderingen in het dna, maar het lijkt erop dat dit geen gevolgen heeft voor de levensduur en vruchtbaarheid van de jonge muizen. Maar langere ruimtereizen, bijvoorbeeld naar Mars, kunnen het dna ernstiger beschadigen.

Nu willen de onderzoekers testen hoe menselijk sperma en bevruchte eicellen van muizen reageren op een ruimtereis.