NASA
Tre astronauter griber en satellit i vægtløs tilstand, normalt vejer den 4 tons.

Voor astronauten is een foutje fataal

Een pak van 14 lagen behoedt de astronaut voor temperatuurwisselingen van 200 °C en felle straling. Ruimtewandelingen zijn de zwaarste taak op het ISS, waar zelfs een piepklein gaatje in een handschoen om onmiddellijk ingrijpen vraagt.

Ga mee op een ruimtewandeling – kleed je aan in een garderobekast zonder zwaartekracht, maak je lifeline vast en til een 4215 kilo zware satelliet eens op zijn plek met de hand:

Pak

Vóór de astronauten het ruimtestation verlaten, moeten ze – met hulp – een pak aantrekken. Dit is op maat gemaakt en is er zelfs op berekend dat de ruggengraat een paar centimeter langer wordt door het gebrek aan zwaartekracht.

NASA

Sluis

Een uur voor de wandeling zweeft de astronaut de luchtsluis in. De druk gaat van 0,7 bar naar 0,35 bar en de astronaut gaat na of het pak niet lek is.

Daarna leidt een ventiel de rest van de lucht de ruimte in en ontstaat er een vacuüm.

NASA

Uitgang

Het buitenluik blijft gedurende de hele ruimtewandeling open, zodat de astronauten snel terug kunnen. Dat bleek nodig in 2013, toen de Italiaanse astronaut Luca Parmitano water in zijn helm kreeg.

NASA

Schild

Het ruimtepak telt 14 lagen. Een laag op het lichaam absorbeert vocht, en de materialen daaromheen hebben ingenaaide buisjes waar koud water doorheen loopt om de lichaamstemperatuur tijdens het zware werk op peil te houden.

NASA

Lijn

Zodra de astronauten uit de luchtsluis zijn, zekeren ze zich aan het station met een kabel uit een spoel op hun pak. Laat de kabel onverhoopt los, dan blazen de astronauten zich terug naar het ruimtestation met behulp van een rugzak met straalpijpjes.

NASA

Pistool

De ‘pistol grip tool’ wordt hier gebruikt om nieuwe panelen op het ISS te monteren. Het gereedschap heeft een digitaal display, waarop de schroefkracht exact is in te stellen. De schroefmachine is het belangrijkste werktuig op het ruimtestation.

NASA

Handschoenen

De handschoenen zijn de kwetstbaarste onderdelen van het pak en worden tijdens een ruimtewandeling voortdurend gecheckt. Door een gaatje zoals op de foto haalde het controlecentrum in 2007 de astronaut Rick Mastracchio terug van een ruimtewandeling.

NASA

Problem solvers

In 2017 ging tijdens een ruimtewandeling een isolatiedek verloren dat op een module van het ISS aangebracht moest worden. Ingenieurs op aarde verzonnen een oplossing door te kijken welke apparatuur de astronauten ter beschikking hadden.

NASA

Trio

Toen een verdwaalde communicatiesatelliet terug moest in het gareel, kregen drie astronauten de taak om de 4215 kilo zware joekel met de hand te pakken. Satellieten die in een baan rond de aarde zweven, maken een vrije val en wegen daarom niets.

NASA