Visionaire rover vervangt elektronica door tandwielen en veren

NASA-ingenieurs bedachten een mechanische rover, die kan rondrijden in de onvoorstelbare hitte en hoge druk op Venus.

NASA’s idee voor een rover die Venus kan verkennen, heet AREE.

© NASA

Op Venusis het zo extreem heet dat elektronica het na een paar uur al begeeft.

Daarom heeft er nog nooit een robot rondgereden op onze buurplaneet. Een geavanceerde rover zoals die op Mars zou smelten of het simpelweg begeven bij een temperatuur van ruim 450 °C en een druk die 90 keer zo hoog is als die op aarde.

Langer dan 127 minuten heeft een sonde het nooit overleefd op Venus.

Maar onderzoekers van NASA hebben een idee. Ze willen degelijke, ouderwetse mechanica gebruiken in plaats van geavanceerde, maar kwetsbare elektronica.

Inspiratie uit horloges en machines

De Automaton Rover for Extreme Environments – AREE – moet worden aangedreven door een windturbine en wordt ontworpen om het meer dan 100 dagen te kunnen volhouden op Venus.

De energie van de windmolen wordt verzameld in een veer, zoals je die kent van een opwindhorloge. Als de veer genoeg gespannen is, wordt de energie vrijgegeven aan tandwielen, die de rupsbanden van de rover in beweging zetten.

Ook de communicatie met een satelliet verloopt zuiver mechanisch als een soort morsecode, die wordt verzonden met behulp van een radarsignaal dat door de bovenkant van de rover wordt weerkaatst.

De Venusrover is nog een wild idee, maar hij is op dit moment wel de beste optie voor het onderzoeken van het hete oppervlak van de planeet.

Rover rijdt op windenergie en stuurt knipperdata Computers, chemische batterijen en radiozenders smelten in de hitte op Venus. Daarom hebben ingenieurs mechanische alternatieven bedacht voor de elektronica in de 700 kilo zware rover.