SpaceX

Verdwaalde ruimteraket vliegt recht op de maan af

Een draagraket van SpaceX zwerft al bijna zeven jaar rond tussen de aarde en de maan. Nu weten onderzoekers wanneer hij zal neerstorten – en ze verheugen zich erop!

Naar verwachting kun je op vrijdag 4 maart 2022 getuige zijn van een nooit eerder vertoonde gebeurtenis: een menselijk object dat onbedoeld neerstort op de maan.

Het gaat om een Falcon 9-draagraket, gemaakt door het particuliere ruimtevaartbedrijf SpaceX. Zeven jaar geleden, in februari 2015, werd de raket gebruikt om een satelliet in de ruimte te brengen.

Maar toen hij de satelliet had afgeleverd, kwam de raket in de problemen. Hij had onvoldoende brandstof om terug te keren naar de aarde en raakte gevangen tussen de zwaartekrachtvelden van de aarde en de maan.

Sindsdien bevindt de draagraket zich in een chaotische baan tussen de twee hemellichamen, en nu ligt hij op een onvermijdelijke ramkoers.

Hier kun je de lancering zien van de Falcon 9-raket die binnenkort op de maan zal neerstorten. De lancering vond plaats op 11 februari 2015.

Onderzoekers kijken uit naar crash

De raket crasht waarschijnlijk nabij de evenaar aan de achterkant van de maan, maar om de precieze locatie en tijd te berekenen, zijn meer gegevens nodig.

Zodra de plaats en tijd bekend zijn, zullen wetenschappers inzoomen op de plaats van de inslag en die observeren met satellieten die om de maan draaien.

De draagraket van SpaceX weegt zo’n vier ton en zal de maan naar verwachting raken met een zinderende snelheid van 2,58 km/s.

Wetenschappers kijken uit naar de crash, want die zou nieuwe kennis kunnen ontsluiten over de geologie van de maan – net als de vorige keer dat er een raket op de maan neerstortte.

Dat gebeurde in 2009 en was een geplande crash, geïnitieerd door NASA.

De onderzoekers lieten toen een raket van ongeveer dezelfde grootte neerstorten op de zuidpool van de maan, en dat hielp bevestigen dat er water is op de maan.