In 1967 nam de VN het zogeheten Outer Space Treaty aan, waarin onder meer staat dat geen enkele staat soevereiniteit over de ruimte kan claimen en dat de maan en andere hemellichamen uitsluitend voor vreedzame doeleinden mogen worden gebruikt.
Het Verdrag werd in 1979 aangevuld met The Moon Agreement, waarin staat dat de maan en haar natuurlijke hulpbronnen aan de hele mensheid toebehoren. Het Outer Space Treaty bestond 50 jaar in 2017, toen de 105 staten die het oorspronkelijk hadden geratificeerd zich er opnieuw aan verplichtten.
Tot de grondstoffen van de maan behoort de isotoop helium-3, en onder andere de ruimtevaartorganisatie van India heeft de mogelijkheid onderzocht om die te winnen. Helium-3 wordt beschouwd als een veilige brandstof voor toekomstige fusiecentrales.
Amerikanen verkopen de maan en Mars
Ondanks verdragen hebben mensen zich in de loop der jaren voorgedaan als de rechtmatige eigenaar van de maan – en sommigen hebben de maan zelfs verkocht. De Amerikaan Dennis Hope beweert een maas in het VN-verdrag te hebben ontdekt en verkoopt sinds 1980 via zijn bedrijf Lunar Embassy stukken land op buitenlandse planeten.
Hope heeft zichzelf uitgeroepen tot ‘President of the Galactic Government’ en beweert bijna 2,5 miljoen km2 land op de maan te hebben verkocht, evenals gebieden op Mars, Venus, Mercurius en Jupitermaan Io.