Tijdlijn: V2 geeft aftrap voor ruimtetijdperk

Met Wernher von Braun aan het roer maakt nazi-Duitsland de eerste ruimteraket ooit. Maar de Sovjet-Unie neemt het over, op de voet gevolgd door de VS, die beide voortborduren op Von Brauns V2-raket.

NASA

 • Robert H. Goddard met de eerste raket op vloeibare brandstof.

  1926: Nieuw rakettype wordt gelanceerd

  De Amerikaan Robert H. Goddard lanceert de eerste raket met vloeibare brandstof ooit. Deze raket, die maar 3 meter hoog is, vliegt 2,5 seconden en bereikt 12 meter hoogte.

 • V2-raket.

  1944: Naziraket bereikt de ruimtegrens

  Op 20 juni overschrijdt de ­V2-­raket voor het eerst de magische 100-kilometergrens met de ruimte. De raket komt tot 176 kilometer boven het aardoppervlak.

 • Wernher von Braun met zijn tweetrapsraket.

  1949: Lancering eerste tweetrapsraket

  Wernher von Brauns proefraket, de RTV-G-4 Bumper, bereikt de nieuwe hoogte van 400 kilometer. Een V2 dient als draagraket en op de punt zit een sonderaket.

 • De Jupiter-C-raket wordt gepresenteerd.

  1956: Jupiter-C is sneller dan ooit

  Bij een proeflancering vanuit Florida bereikt Von Brauns Jupiter-C-raket de enorme hoogte van 20.000 km/h. Hij legt wel 5400 kilometer af, en verpulvert daarmee alle records.

 • De Spoetnik 1.

  1957: Russen lanceren eerste satelliet

  Met de Russische draagraket R-7, die gestoeld is op V2-technologie, schiet de Sovjet-Unie op 4 oktober de eerste satelliet ter wereld, de Spoetnik 1, de ruimte in.

 • Laika in de Spoetnik 2-capsule.

  1957: Russische hond in het heelal

  Als eerste levende wezen gaat de hond ­Laika in een baan om de aarde in de Sovjet-satelliet Spoetnik 2. De hond sterft na enkele dagen aan oververhitting.

 • De Jupiter-raket lanceert de Explorer 1.

  1958: VS versturen hun eerste satelliet

  Met Von Brauns Jupiter-raket sturen de VS hun eerste satelliet, de Explorer 1, het heelal in. De eerste draagraket, Red­stone, is rechtstreeks van de V2 afgeleid.

 • De Vostok 1-ruimtecapsule.

  1961: Russen zijn het eerst in heelal

  De kosmonaut Joeri Gagarin is op 12 april de eerste mens in de ruimte. De Rus maakt een rondje om de aarde in de ruimtecapsule Vostok 1.

 • Astronaut Alan B. Shepard.

  1961: Amerikanen lanceren een man

  Als deelnemer van het Mercury-programma gaat de astronaut Alan B. Shepard op 5 mei als eerste Amerikaan de ruimte in. Hij vliegt een kwartier lang op 187 kilometer hoogte.

 • Kosmonaut Aleksei Leonov.

  1965: Kosmonaut aan de wandel

  De kosmonaut Aleksej Leonov voert de eerste ruimtewandeling ooit uit vanuit zijn ruimtecapsule Voschod 2. Hij zweeft 12 minuten in de ruimte aan zijn lifeline.

 • Astronaut Neil Armstrong.

  1969: Astronaut zet voet in maanstof

  Op 20 juli is Neil Armstrong de eerste mens op de maan. De draagraket is Von Brauns Saturnus V, een uit de kluiten gewassen V2-opvolger.

 • Het ruimteveer Columbia.

  1981: Ruimteveer lanceert hergebuikconcept

  NASA’s eerste ruimteveer, Columbia, bestaat uit een ruimteschip, een brandstoftank en hulpraketten. Het veer kan opnieuw landen en de raketten dalen neer aan parachutes – klaar voor hergebruik.

 • De Falcon 9-raket van SpaceX.

  2015: SpaceX zet ­raket op zijn poten

  Het particuliere ruimtevaartbedrijf SpaceX voert het hergebruik door; een Falcon 9-raket keert heelhuids terug nadat hij 11 satellieten in een baan om de aarde heeft gebracht.

 • 2020: NASA test grote marsraket

  Over twee jaar stuurt NASA de krachtigste raket ooit, Space Launch System (SLS), op zijn eerste reis. De 117 meter hoge raket moet in de jaren 2030 de mens naar Mars brengen.

Lees ook:

Ruimtevaart

Nu krijgt Europa zijn eerste particuliere ruimtehaven

12 minuten
Raketten

NASA geeft miljoenen uit aan ruimte-idee van ex-nazi

1 minuut
Ruimtevaart

NASA: In drie dagen naar Mars met laser

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!