Maanbezoek
Maanbezoek

De eerste voetafdruk in het maanstof werd in 1969 achtergelaten door Neil Armstrong, maar sinds 1972 is geen mens er meer geweest. Nu keren we terug – eerst met onbemande vaartuigen, later met bemande missies.

© Shutterstock

Terug naar de maan

De komende jaren wordt het spitsuur op de maan. In 2018 zetten acht ruimtevaartuigen koers naar het hemellichaam, en in 2020 volgen er nog eens tien. Ze moeten de trouwe metgezel van de aarde, waar we nog maar weinig van weten, verkennen.

9 januari 2018

50 jaar geleden bracht de krachtigste raket in de geschiedenis zijn eerste bemanning in een baan om de aarde. Slechts twee maanden later vloog de Saturnus V met de eerste drie astronauten naar de maan en terug in het kader van de historische missie Apollo 8.

Sinds het Apolloprogramma is de mens niet meer naar de maan geweest, maar nu hebben NASA en andere ruimtevaartorganisaties nieuwe, krachtige raketten gebouwd om het werk van de Saturnus V voort te zetten.

De bestemming die boven aan het verlanglijstje van elke ruimtevaartorganisatie staat, is een oude bekende. De komende vijf jaar zullen negen missies op weg gaan naar onze enige natuurlijke satelliet en de mens opnieuw naar de maan brengen.

SATELLIETEN

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: VIJF SATELLIETEN BESTUDEREN DE MAAN ORION, VS

Op de eerste reis van de ruimtecapsule Orion worden vijf kleine satellieten in een baan om de maan gebracht. Twee ervan gaan zoeken naar ijs, één neemt gist mee om te zien hoe dat organisme het doet bij de felle straling van de zon en de laatste twee gaan speuren naar waterstof en interessante delfstoffen.

ROVERS

2020: MISSIE NEEMT BOORKERNEN OP DE MAAN RESOURCE PROSPECTOR, VS

Een lander en een rover nemen diepe boorkernen van 1 meter, op zoek naar zuurstof, water en waterstof. Deze elementen hebben we nodig als we er langere tijd willen verblijven.

2019: SONDE BRENGT MAANSTOF NAAR DE AARDE CHANG’E 5, CHINA

Een lander en een rover gaan naar de berg Mons Rümker op de vlakte Oceanus Procellarum. Hier nemen ze een boorkern van 2 meter, die ze met een kleine sonde naar de aarde sturen.

2018: ROVER GAAT MET SATELLIET SAMENWERKEN CHANDRAYAAN, INDIA

De missie bestaat uit een lander, een rover en een satelliet die in een baan om de polen gaan. Ze landen bij de zuidpool, waar de rover monsters neemt en data via de satelliet naar de aarde stuurt.

GA OP ONTDEKKING IN HET HEELAL met een abonnement op Wetenschap in Beeld.

2018: EERSTE BEZOEK AAN ACHTERKANT VAN DE MAAN CHANG’E 4, CHINA

Een lander en een rover gaan naar de achterkant van de maan, naar de krater Aitken bij de zuidpool. De missie test of observaties van de ruimte hier beter gaan, zonder radioruis van de aarde.

LANDERS

2019: GEZICHTSHERKENNING BRENGT DE MAAN IN KAART SLIM-1, JAPAN

De eerste Japanse lander moet zacht in een maankrater landen. Zijn gezichtsherkenningstechnologie herkent structuren op de maan en brengt kraters in kaart.

2019: HOPPER MEET INHOUD VAN MAANSTOF LUNAR OUTPOST, PARTICULIER

Het bedrijf Moon Express lanceert een hopper, die bij de zuidpool moet landen. Hier moet het vaartuig de inhoud van het maanstof aan water en mineralen meten.

2020: MIJNROBOT STUURT STALEN NAAR DE AARDE HARVEST MOON, PARTICULIER

Op de missie Lunar Outpost volgt de Moon Express met een mijnrobot die op de Malapertberg bij de zuidpool moet landen. Hiervandaan stuurt hij maanstof naar de aarde.

BEMANNING

2023: BASIS VOOR MAANSTATION GELEGD ORION, VS

Vier astronauten reizen af naar de maan met de machinemodule voor het geplande ruimtestation Deep Space Gateway. Dit wordt in een baan om de aarde gebracht.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: