Over Starlink
Sinds mei 2019 heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX ongeveer 400 satellieten in een baan rond de aarde gebracht – en dat aantal neemt elke maand toe.
Deze nanosatellieten worden Starlink genoemd en moeten een netwerk gaan vormen dat de hele wereld van supersnel, draadloos internet gaat voorzien.
En als leuk extraatje is het ook nog eens heel spectaculair om te zien hoe de satellieten achter elkaar de nachtelijk hemel doorkruisen.
Volg de lancering van 60 Starlink-satellieten vanaf Cape Canaveral in Florida:
Starlink is een schitterend schouwspel
Je kunt de sliert van satellieten het makkelijkst zien in de weken na de lancering, als ze met behulp van ionenmotoren op een hoogte van 380 kilometer rond de aarde draaien – de zogenoemde parking orbit – voordat ze hun uiteindelijke hoogte van 550 kilometer bereiken. Dan zijn ze een stuk moeilijker te zien.
Er is kritiek op de satellieten omdat ze astronomische observaties zouden bemoeilijken, maar in de toekomst zullen de satellieten voorzien worden van een speciale coating die, volgens een onderzoek, de weerspiegeling minimaliseert.

De satellieten zijn ’s nachts te zien doordat hun zonnepanelen de lichtstralen van de zon reflecteren.
SpaceX wil in totaal 12.000 tot 42.000 Starlink-satellieten gaan lanceren, maar slechts een klein deel hiervan zal met het blote oog te zien zijn.
Op het noordelijk halfrond leggen de satellieten vaak een baan af die van het westen naar het oosten loopt. Maar meestal zijn ze onzichtbaar – bijvoorbeeld omdat het bewolkt is of omdat de zon niet in de juiste hoek staat.
Starlink-satellieten verdubbelen internetsnelheid
Het ruimtevaartbedrijf SpaceX wil duizenden Starlink-satellieten lanceren die op een hoogte van 300 tot 1300 kilometer rond de aarde gaan draaien. Samen vormen ze dan een fijnmazig net dat voortdurend informatie opvangt vanaf de aarde, deze codeert en omzet in licht dat als laserpulsen van satelliet naar satelliet wordt doorgestuurd. Zo kan informatie zich met de snelheid van het licht in een vacuüm verplaatsen. En op die manier gaat het versturen van bestanden bijvoorbeeld twee keer zo snel als nu met kabels.

1. Radiogolven worden uitgezonden
Een antenne in San Francisco verstuurt gegevens in de vorm van radiogolven naar een satelliet. Die zet de golven om in lichtpulsen die worden doorgestuurd naar de volgende satelliet. De techniek is vergelijkbaar met morsecode – elke lichtpuls staat voor een gecodeerd stukje data.

2. Lasers geven informatie door
Vanuit elke Starlink-satelliet gaan er vier laserlinks naar de satellieten die ervoor, erachter en parallel eraan staan. De link naar deze satellieten gaat niet in een hoek van 90 graden, maar wijkt af om een meer directe route tussen oost en west te realiseren, omdat hier het meeste dataverkeer wordt verwacht.

3. Algoritme wijst de weg
De satellieten voeren meerdere berekeningen per seconde uit. Zo gebruiken ze een speciaal algoritme om de informatie, via de omringende satellieten, zo snel mogelijk naar de eindbestemming te sturen. Zo kunnen gegevens binnen 46 milliseconden Londen bereiken.
Handleiding voor Starlink
Zo zie je Starlink vanuit je tuin
Alleen direct na de lancering vormen de satellieten een sliert. Ze drijven steeds meer uit elkaar en worden in verschillende richtingen gestuurd, maar fragmenten zijn nog steeds zichtbaar als een ketting die met een paar minuten tussenruimte de hemel doorkruist.
Satellieten lijken op parels aan een ketting:
Hieronder hebben we aangegeven wanneer de kans het grootst is om de satellieten te zien, als de bewolking en plaatselijke lichtomstandigheden het toelaten.
De satellieten van de Starlink-missies 4, 5 en 6 zijn tussen mei en augustus 2020 te zien. De observatietijden hieronder zijn gebaseerd op Amsterdam, maar onderaan het artikel vind je een link naar jouw geografische locatie.

De Starlink-satellieten werden de lucht in gestuurd met behulp van een Falcon-raket die vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida werd gelanceerd.
Bekijk de satellieten van Starlink 4 (gelanceerd op 17 februari)
Nu – 17 juni
Datums met grote kans op zichtbaarheid: 22 mei – 2 juni
8 juli – 25 augustus
Datums met grote kans op zichtbaarheid: 16 juli – 31 juli

De Starlink 5 wist de ruimte te bereiken, ook al hield een van de draagraketten er onderweg mee op.
Bekijk de satellieten van Starlink 5 (gelanceerd op 18 maart)
31 mei – 9 juli
Datums met grote kans op zichtbaarheid: 7 juni, 9 juni – 25 juni
26 juli – 20 september
Datums met grote kans op zichtbaarheid: 4 augustus – 14 augustus, 18 augustus – 29 augustus

De Starlink-satellieten worden op een hoogte van 280 kilometer gebracht. Vervolgens worden ze losgelaten uit de draagraket en komen ze in een baan rond de aarde.
Bekijk de satellieten van Starlink 6 (gelanceerd op 22 april)
23 mei – 24 juni
Datums met grote kans op zichtbaarheid: 31 mei – 15 juni, 17 juni
20 juli – 29 augustus
Datums met grote kans op zichtbaarheid: 30 juli – 21 augustus
Actuele informatie over de zichtbaarheid en locatie van de satellieten op basis van jouw specifieke locatie is bijvoorbeeld te vinden op: heavens-above.com.
Daarnaast heeft een ingenieur van Google in Google Street View aangegeven waar de satellieten zich de komende dagen zullen bevinden.