SpaceX wil Japanse miljardair naar de maan brengen met enorme raket

De gigantische Marsraket van SpaceX gaat een proefrondje om de maan vliegen als hij klaar is. En nu heeft het bedrijf de naam van de eerste passagier bekendgemaakt.

© SpaceX

Maandagnacht maakte het ruimtevaartbedrijf SpaceX bekend wie als eerste een rondje om de maan zal vliegen in de grootste raket ter wereld.

En deze man is geen astronaut of raketbouwer. Het gaat om de Japanse miljardair Yusaku Maezawa, de oprichter van de internetwinkel Zozotown.

Maezawa heeft zich aangemeld om een proefvlucht te maken met het enorme prestigeproject van SpaceX, de Big Falcon Rocket (BFR), en wil een aantal kunstenaars meenemen in de raket.

Eerste toerist ver in de ruimte

Als alles doorgaat, zal de steenrijke Japanner in 2023 richting de maan gelanceerd worden. Dan maakt hij een rondje om de maan en landt hij weer op aarde – een tripje van 4 à 5 dagen.

Tijdens de start en landing wordt zijn lichaam blootgesteld aan enorme g-krachten, terwijl zijn hart en spieren op de proef gesteld zullen worden door de gewichtloosheid.

Daar staat tegenover dat hij geschiedenis schrijft. Als het lukt, wordt Yusaku Maezawa de ruimtetoerist die het verste weg van de aarde is geweest en de eerste mens in bijna 50 jaar die in de buurt van de maan komt.

Reuzenraket moet 100 man naar Mars brengen

De ruimtereis zal de ultieme proefvlucht worden van de enorme raket waar SpaceX al een hele tijd aan werkt.

Uiteindelijk moet de BFR de eerste kolonisten naar Mars brengen, maar eerst moet er nog veel gesleuteld worden aan het bakbeest.

Als het vaartuig af is, is het vermoedelijk een combinatie van de krachtigste raket ooit en een ruimteschip met plaats voor zeker 100 passagiers. De raket moet een massa van 100 ton helemaal naar Mars kunnen brengen.

De constructie wordt 118 meter lang, en alle onderdelen moeten opnieuw gebruikt kunnen worden.

In deze video doet Elon Musk het laatste nieuws over ’s werelds grootste raket uit de doeken.

Toen SpaceX onthulde dat Maezawa het eerste ticket had gekocht, werden er ook nieuwe beelden van het constructieproject vrijgegeven.

Deze enorme cilinder vormt onderdeel van de BFR-raket van SpaceX, die een diameter van 9 meter zal krijgen.

© SpaceX

De raket wordt aangedreven door zogeheten raptor-motoren.

© SpaceX

Maan herbergt zeldzame schatten

De vlucht kan het begin van een nieuw tijdperk inluiden, waarin de mens de natuurlijke satelliet van de aarde herovert.

Sinds de laatste Apollo-missie in 1972 heeft geen mens voet gezet op de maan, maar nu hebben particuliere ruimtevaartbedrijven en nationale organisaties hun blik weer op onze kosmische buur gericht.

Op de maan komen niet alleen waardevolle metalen als scandium, magnesium en titanium voor, waarmee satellieten gemaakt kunnen worden, maar het hemellichaam kan ook als springplank dienen voor toekomstige missies die ons nog verder in de ruimte zullen brengen.