Falcon 9 crash

SpaceX komt niet op zijn pootjes terecht

Toen de Falcon 9-raket eindelijk zijn eerste geslaagde vlucht had gemaakt, ging het op het nippertje nog mis: de landingspoging eindigde in een vlammenzee, en het SpaceX-project is weer terug bij af.

20 januari 2016 door Jakob Priess

Het is nog maar een maand geleden dat de wereld zijn adem inhield en getuige was van de eerste geslaagde landing met een herbruikbare raket.

De medewerkers van het SpaceX-project onder leiding van Tesla-goeroe Elon Musk stonden toen te juichen, want de mogelijkheden voor commerciële ruimtevaart leken schier eindeloos.

Maar op zondag verstomde het gejuich in één klap.

Raket gaat in vlammen op

Zoals je in het fragment hierboven kunt zien, brak een van de landingspoten van de Falcon 9-raket toen SpaceX voor het eerst sinds de geslaagde landing in december het kunststukje probeerde te herhalen op een drijvend platform in de Stille Oceaan.

Het ziet er spectaculair uit, maar het is een grote klap voor het zeer innovatieve ruimteproject.

'Het lijkt erop dat de raket volgens plan op zijn doel terechtkwam, maar de landing was iets harder dan de bedoeling was,' zei een woordvoerder van SpaceX met gevoel voor understatement na de ramp.

Het euvel was dat een vergrendelmechanisme van een van de landingspoten van de Falcon 9 de landing niet doorstond, en daardoor viel de hele 68,4 meter lange raket omver.

SpaceX moet terug naar de tekentafel

Daarmee is SpaceX, in ieder geval voorlopig, helemaal terug bij af.

Maar de basis is er, en het team van Elon Musk heeft al laten zien dat het onmogelijke mogelijk is. Nu moeten ze proberen de raket uit de as te laten herrijzen en het experiment te herhalen.

Heb je de geslaagde landing in december gemist, waarmee SpaceX ruimtevaartgeschiedenis schreef? Kijk hem hier terug:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: