1. Camera gaat planetoïden kieken

Onderzoekers installeren L'Ralph, die foto’s in zichtbaar en infrarood licht gaat nemen van niet minder dan acht planetoïden in de planetoïdengordel en de baan van Jupiter. De foto’s moeten ijs, organisch materiaal en mineralen aantonen op het oppervlak van de planetoïden.
2. Zonnepanelen klappen uit

De zonnepanelen van de Lucy zijn tijdens de lancering ingeklapt tot twee 10 centimeter dikke waaiers, maar als ze uitklappen – zoals hier tijdens een test – hebben ze ieder een diameter van 7,3 meter. Ze moeten de zonnestralen omzetten in 500 watt stroom, ongeveer het verbruik van een wasmachine.
3. Radiogolven sturen foto’s naar de aarde

De antenne met een diameter van 2 meter moet foto’s van planetoïden naar de aarde sturen, maar beschiet ze ook met radiogolven, die weerkaatst worden. De golflengte wordt uitgerekt of samengeperst door de zwaartekracht van de planetoïden, waardoor we de massa ervan kunnen schatten.
4. Sonde uit-en-te-na getest

Als de sonde in elkaar is gezet bij Lockheed Martin Space in Colorado, wordt hij in een container geladen en met een C-17-vrachtvliegtuig naar het lanceerplatform van het Kennedy Space Center in Florida vervoerd. Daar testen ingenieurs de motoren, communicatieapparatuur en software opnieuw.
5. Lucy gaat de raket in

Het laadruim – de neus van de raket die de Lucy gaat lanceren, sluit zich om de 1500 kilo zware sonde. De raket is een Atlas 401, wat inhoudt dat het laadruim een diameter van 4 meter heeft en dat de raket opstijgt zonder extra raketten aan de zijkant, zogeheten boosters.
6. De neus gaat erop

De neus van de raket met de Lucy erin wordt op de Atlas 401 getild, die uit drie delen bestaat. Het onderste deel tilt de raket van de grond en brandt in circa 4 minuten op. Dan stuwt het tweede deel de neus tot in de ruimte. Daar gaat hij open, waarna het vaartuig zelfstandig door kan gaan.
7. Lift-off!

De Lucy stijgt op 16 oktober 2021 op en begint aan zijn 12 jaar lange reis. De sonde slingert zich eerst met behulp van de zwaartekracht van de aarde naar de L4-planetoïden vóór Jupiter. Vervolgens passeert de Lucy de aarde opnieuw, om daarna koers te zetten naar de L5-planetoïden achter Jupiter.