SpaceX

‘s Werelds krachtigste raket raast voor de derde keer de ruimte in

De krachtigste raket ter wereld, de Falcon Heavy, maakt zijn derde ruimtereis. Hij heeft 24 satellieten aan boord die in een baan om de aarde moeten worden gebracht.

‘3...2...1’

Er stijgen dikke rookwolk op van het lanceerplatform Launch Complex 39A bij het Kennedy Space Center in Florida, en de vlammen slaan uit de draagraketten van de Falcon Heavy.

Zo ging het vanochtend toen de krachtigste raket ter wereld aan zijn derde ruimtereis begon.

De lancering verliep probleemloos, en in het controlecentrum op aarde werd er geklapt en gejuicht toen de raket zich opsplitste en de draagraketten liet vallen.

Falcon Heavy maakt zijn reis niet alleen. In zijn neus zitten maar liefst 24 satellieten, die alle in een baan om de aarde moeten worden gebracht.

De twee dozijn satellieten herbergen allerlei NASA-materiaal. Er zit een atoomklok bij, die extreem nauwkeurig de tijd aangeeft voor gps en tv-zenders, maar ook een satelliet die brandstof voor ruimteschepen moet testen.

Het is de eerste keer dat de Falcon Heavy meer dan één satelliet meeneemt.

Kijk hier hoe het eruitzag toen de krachtigste raket ter wereld aan zijn derde ruimtereis begon:

Drie zenuwslopende uren

De missie, die de naam STP-2 heeft, zou plaatsvinden tussen 5.30 en 9.30 uur. Maar reeds om 8.30 uur verhief de raket zich van het aardoppervlak.

De initiatiefnemers van de lancering van de vele satellieten zijn de U.S. Air Force met het ruimteprogramma Space Test Program, STP, en SpaceX.

De laatste keer dat de Falcon Heavy de ruimte in ging, had hij een rode Tesla aan boord.

Achter het stuur zat een pop die Starman heette – naar een nummer van David Bowie.

Op 115 kilometer hoogte ging de neus van de raket open en kwam de auto met Starman in beeld op de klanken van Bowies ‘Life on Mars?’.

De auto is op weg naar Mars en bevindt zich op dit moment op circa 185.000.000 kilometer van zijn bestemming.

Bekijk een animatie van de Falcon Heavy die in de richting van de sterren raast, zijn kleinere delen afwerpt en uiteindelijk de 24 satellieten loslaat die in een baan om de aarde moeten gaan.