’s Werelds grootste vliegtuig verlaat de hangar

Met een nog nooit vertoonde spanwijdte en zes motoren moet het grootste vliegtuig ter wereld raketten naar de ruimte brengen. Nu heeft het enorme toestel de werkplaats verlaten.

Grootste vliegtuig ter wereld

Het grootste vliegtuig ter wereld verliet onlangs zijn hangar in de Mojavewoestijn in Californië.

© Stratolaunch Systems Corp.

In de Mojavewoestijn in Californië begeleidde Microsoftmiljardair Paul Allan onlangs ’s werelds grootste vliegtuig de hangar uit.

Het enorme toestel weegt bijna 227 ton en is gemaakt om ruimtevaartuigen op weg te helpen naar het heelal.

Terwijl een groot passagiersvliegtuig een spanwijdte heeft van zo’n 70 à 80 meter, heeft dit bakbeest een afstand van vleugelpunt tot vleugelpunt van maar liefst 117 meter.

Hieronder zie je een vergelijking tussen de spanwijdte van de Stratolaunch en die van andere toestellen.

© Wikimedia Commons

Raketten krijgen een duwtje naar de ruimte

De romp van het toestel is bijna 73 meter lang en wordt aangedreven door zes Boeing 747-motoren.

Het is de bedoeling dat het enorme vliegtuig opstijgt met een raket op zijn rug. Als die het een stukje op weg heeft geholpen, neemt de raketmotor het over en worden er satellieten in een lage baan om de aarde gebracht. Op deze manier wordt er tijdens de eerste fase van een lancering veel minder energie gebruikt dan voorheen.

Volgens het bedrijf dat het vliegtuig bouwde, kan het opstijgen met een totaal gewicht van ten hoogste 589,7 ton en zal het in 2019 voor het eerst laten zien waartoe het in staat is.

© Stratolaunch Systems Corp.
© Stratolaunch Systems Corp.

Ruimtemissies worden goedkoper

De eerste raket die een ritje gaat maken op de rug van het toestel is er een van het type Pegasus, en het is de bedoeling dat het er op termijn drie tegelijk kan vervoeren.

Volgens het bedrijf kan het vliegtuig vanaf allerlei luchthavens opstijgen en zal het de lancering van satellieten en andere apparatuur veel goedkoper maken dan vandaag de dag.

© Stratolaunch Systems Corp.
© Stratolaunch Systems Corp.