Ruimteschroot eist eerste dodelijke slachtoffer
Eén persoon is omgekomen en een andere verkeert in kritieke toestand na het eerste dodelijke ongeluk als gevolg van ruimteschroot.

De raket die het ongeluk veroorzaakte, werd op 14 juni gelanceerd vanaf de basis in Bajkonoer, Kazachstan.
Voor de eerste keer is er een mens omgekomen door ruimteschoot. Een Kazachse man is omgekomen en een landgenoot verkeert in kritieke toestand.
Het ongeluk vond plaats op de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Een kort daarvoor gelanceerde Sojoezraket met voorraden voor het internationale ruimtestation aan boord wierp kleine onderdelen af.
Op weg omlaag door de atmosfeer vlogen de onderdelen in brand, en toen ze neerkwamen veroorzaakten ze een steppebrand.
Verbrand in bluswagen
De omgekomen Joeri Chatjoesjin en de zwaargewonde Vjatsjeslav Tyts waren allebei aangesteld om het gebied na de lancering op te ruimen.
Ze waren in hun bluswagen op weg naar de steppebrand, die zich over 15 kilometer uitstrekte, toen het ongeluk gebeurde.
Door een krachtige windvlaag boog het vuur af, waardoor het voertuig werd omsingeld door vlammen.
Alle raketten verliezen kleine onderdelen
Het is niet ongebruikelijk dat een raket tijdens de lancering kleine onderdelen afwerpt. De meeste landen lanceren hun raketten boven water, zodat het schroot in zee onschadelijk wordt gemaakt wanneer het landt.
Bij het kosmodroom van Bajkonoer, de oudste nog actieve ruimtebasis, vallen de onderdelen op de Kazachse steppe, om vervolgens te worden opgeruimd.
Maar daar komt binnenkort verandering in. De Russen leggen de laatste hand aan een nieuwe ruimtebasis – het kosmodroom Vostochni – in het oosten van hun enorme land.
Deze basis ligt dichter bij zee en maakt Rusland onafhankelijk van Kazachstan bij de planning van de lancering.