Zijn ruimtepakken na de maanreizen veranderd?

Zijn de ruimtepakken uit de tijd van de Apollomissies, de jaren 1960 en 1970, daarna nog doorontwikkeld?

Space Suit

Toen de Apollomissie van NASA in 1969 op de maan landde, droegen de astronauten pakken die speciaal waren afgestemd op de maanwandelingen en de persoon zelf. Het pak beschermde de astronaut tegen de lage druk op het maanoppervlak, en een ingebouwd waterkoelsysteem hield hem op temperatuur, zodat hij ook in het warme daglicht niet oververhit raakte. Bovendien was het stevige pak bestand tegen micrometeorieten.

Het ruimtepak moest soepel zijn, zodat de astronaut goed kon bewegen en kon bukken om wetenschappelijke apparatuur te plaatsen of een steen te pakken. Al is de zwaartekracht op de maan maar een zesde van die hier op aarde, de pakken mochten niet te zwaar zijn. Het gewicht kwam op ongeveer 82 kilo, inclusief de rugzak met zuurstof en andere benodigdheden.

Ruimtepak is flexibeler en comfortabeler

Mettertijd is het ruimtepak flexibeler en veel comfortabeler geworden. Vooral de handschoenen zijn erop vooruitgegaan, waardoor astronauten nu veel beter kleine voorwerpen kunnen vasthouden.

Na de maanmissies werd het gewicht van de ruimtepakken minder belangrijk, want wandelingen vanaf ruimtestations en ruimteschepen vinden in gewichtloosheid plaats. De ruimtepakken die nu door het internationale ruimtestation ISS worden gebruikt, zijn met hun 145 kilo dan ook veel zwaarder dan die uit de Apollotijd.

De nieuwe ruimtepakken zijn ook niet op maat gemaakt zoals de oude, maar er zijn herbruikbare onderdelen in diverse maten gemaakt voor onderlijf, bovenlijf, armen, benen, handen en voeten. Van elke astronaut wordt de maat genomen, waar dan de onderdelen bij worden gezocht.