SpinLaunch

Ronde katapult gaat satellieten de ruimte in schieten

De methode is goedkoper en beter voor het klimaat dan raketbrandstof, maar er zijn ook uitdagingen.

Zoiets heb je nog nooit gezien: een gigantische centrifuge op elektriciteit, die objecten met 8000 km/h de ruimte in katapulteert. Toch is dat precies wat het Amerikaanse SpinLaunch heeft gebouwd in de staat New Mexico in de VS.

Het ruimtebedrijf werkt sinds 2015 aan een testversie van dit kinetische lanceringssysteem. De centrifuge is 50,4 meter hoog – 4,4 meter hoger dan het Vrijheidsbeeld in New York – en heeft een geslaagde testlancering uitgevoerd zonder een druppel brandstof te verbruiken.

Centrifuge, New Mexico, SpinLaunch

De centrifuge is 50,4 meter hoog: 4,4 meter hoger dan het Vrijheidsbeeld in New York.

© SpinLaunch

Een 3 meter lange raket werd kilometers de lucht in geslingerd, hoewel het systeem op slechts 20 procent capaciteit draaide. Het doel was om te zien wat er met de lading gebeurt onder invloed van de hevige G-krachten tijdens een centrifugale lancering.

De testlading bestond uit elektronica als smartphones, camera’s en telescooplenzen om de componenten van een echte satelliet te simuleren, en volgens het bedrijf is er niets beschadigd.

In 2024 hoopt SpinLaunch de eerste commerciële satelliet de ruimte in te slingeren met een drie keer zo krachtige katapult als nu.

De raket wordt dan met 8000 km/h gecentrifugeerd in een vacuümruimte en 61 kilometer de lucht in geslingerd, waarna de raketmotor het geheel versnelt tot 28.200 km/h om de eindbestemming te bereiken.

De lading wordt tijdens de lancering blootgesteld aan 10.000 G, wat een zeer zware belasting is. Als het concept desondanks succesvol blijkt, hoopt Spinlaunch de kosten van een satellietlancering met een factor 20 te kunnen reduceren.

Raket, SpinLaunch, katapult

De raket wordt 61 kilometer de lucht in geslingerd, waarna de raketmotor versnelt tot 28.200 km/h om de satelliet naar zijn bestemming te brengen.

© SpinLaunch