Reuzenraket stuurt kunstenaars naar de maan

Eén miljardair. Acht kunstenaars. Ze vliegen naar de maan met de grootste raket ooit. Maar wie zijn de kunstenaars, hoe leven ze aan boord en welke route neemt hun ruimteschip? Lees alles over de historische ruimtemissie.

Kunstenaars op maanvlucht
© Claus Lunau

Wat was er gebeurd als kunstenaars als Pablo Picasso, John Lennon of Coco Chanel op een reis naar de maan waren gestuurd?

Wat voor effect zou het op hen hebben en wat voor kunst zouden ze maken bij terugkomst?

Dit soort vragen hielden de miljardair Yusaku Maezawa uit Japan zozeer bezig dat hij geld beschikbaar heeft gesteld om acht kunstenaars rond de maan te laten vliegen – de grootste bemanning ooit.

De creatievelingen gaan mee met de raket Starship, die met 120 meter lengte de grootste ooit is.

Het Starship voltooide zijn eerste testvlucht op 20 april van dit jaar, maar de raket ontplofte na enkele minuten.

De vraag is nu wanneer de raket veilig genoeg zal zijn en de kunstenaars plaats kunnen nemen in zijn neus.

Als alles volgens plan verloopt, gaat de grootste raket ooit binnenkort naar de maan – waar we al 51 jaar niet meer zijn geweest – met de grootste bemanning uit de hele ruimtevaartgeschiedenis.

De reis kan de deur openen naar het maantoerisme, en de waarde bewijzen van het Starship, dat hét vervoermiddel in het zonnestelsel kan worden.

Miljardair heeft aha-moment

Slechts 12 mensen hebben ooit voet op de maan gezet (de laatste in 1972 met de Apollo 17-missie) en 12 anderen zijn er alleen omheen gevlogen.

Binnenkort zullen negen mensen zich bij dit selecte gezelschap voegen.

De reis wordt bekostigd door Yusaku Maezawa, die miljardair werd met het kledingportaal Zozotown. In 2021 gaf hij naar verluidt 80 miljoen euro uit aan een reis naar het internationale ruimtestation ISS, waar hij 12 dagen verbleef.

Volgens astronauten is je leven nooit meer hetzelfde als je eenmaal de aarde vanuit het ruimtestation op 400 kilometer hoogte hebt gezien.

Yusaku Maezawa had een geweldige ervaring: ‘Als je de ruimte ingaat, word je nog doller op de aarde. Je wordt dankbaar dat het er waait, dat er geuren zijn, dat we seizoenen hebben,’ zei hij tijdens een persconferentie na de missie.

Terwijl ruimtemissies meestal gericht zijn op het testen van apparatuur of het doen van nieuw onderzoek, is Maezawa’s missie, dearMoon genaamd, in de eerste plaats een oefening in creativiteit.

De Japanse tycoon heeft een miljoen aanmeldingen ontvangen voor de missie. Eind 2022 maakte hij de bemanning bekend, onder wie de wereldberoemde dj Steve Aoki, ruimtevaartyoutuber Tim Dodd en danser Yemi A.D.

Yusaku Maezawa denkt dat reizen rond de maan een heel nieuw perspectief kan geven op het leven op aarde, en dat de acht geselecteerden inspiratie zullen opdoen voor baanbrekende nieuwe kunst.

Reuzenschip wordt creatieve ruimte

Voor een negenkoppige bemanning is een ruimteschip van historische proporties nodig. Koren op de molen van SpaceX.

Al in 2012 begon dit ruimtevaartbedrijf met de ontwikkeling van een vaartuig waarmee veel mensen lange missies in het heelal kunnen maken, en in 2018 werd het ‘Starship’ gedoopt. In hetzelfde jaar werd aangekondigd dat dearMoon zijn eerste missie zou worden.

Het Starship is 9 meter langer dan de Saturnus V, de legendarische maanraket van de Apollo-missies.

Het bemande deel van het Starship is 50 meter lang en de draagraket 70 meter. Op het lanceerplatform steekt het geheel dus 120 meter de lucht in. Dat is 9 meter hoger dan de legendarische Saturnus V-raket die tijdens het Apollo-programma de eerste mensen naar de maan stuurde.

Achter de stalen huls van het vaartuig bevinden zich allerlei voorzieningen waarmee de bemanning een dagelijkse routine kan opbouwen – op een postzegel. Van de commandobrug bovenin en een keuken, eet- en observatiedek tot trainingsruimten en slaapvertrekken, de raket heeft alles wat de astronauten van dearMoon nodig hebben.

Starship huisvest minisamenleving

Het Starship wordt het ruimste ruimtevaartuig ooit. Daardoor kan er een bemanning van wel negen personen slapen, sporten, eten, ontspannen – en nieuwe kunst creëren, wat het uitgesproken doel is van de dearMoon-missie.

Claus Lunau & Shutterstock

1. Astronauten sturen vanaf de brug

Vanaf de brug van het Starship kan de bemanning de brandstof en de raketmotoren controleren en corrigerende manoeuvres uitvoeren met kleine raketstraalpijpen en de koers veranderen met de Raptor-raketmotoren.

Claus Lunau & Shutterstock

2. Spieren moeten trainen

Zonder zwaartekracht verliezen astronauten spier- en botmassa. Daarom is het Starship uitgerust met fitnessapparaten, zoals een hometrainer of loopband, om de bemanning te helpen hun lichaam op peil te houden.

Claus Lunau & Shutterstock

3. Compartiment beschermt tegen de zon

Bij sterke zonnevlammen kunnen er veel elektrisch geladen deeltjes het zonnestelsel in vliegen, en deze deeltjes kunnen de kans op kanker bij astronauten vergroten. Daarom heeft het Starship een schuilcompartiment.

Claus Lunau & Shutterstock

4. Slaapcabines worden werkplek

Langs de rand van de centrale, ronde gang midden in de raket zijn slaapplaatsen. Overdag kunnen die worden omgevormd tot werkplekken, waar de astronauten met hun creatieve projecten bezig kunnen zijn.

Claus Lunau & Shutterstock

De raket die het Starship de ruimte in brengt, heeft 33 nieuwe Raptor-motoren, die vliegen op een mengsel van vloeibare zuurstof en methaan.

Het methaan verbrandt schoner dan de traditionele raketbrandstof RP-1, die bestaat uit geraffineerde aardolie. Dit maakt het voor SpaceX makkelijker om de draagraketten te hergebruiken voor de vele Starships die in de toekomst door het zonnestelsel zullen vliegen.

Maan geeft kunstenaars een slinger

Zodra het Starship zich heeft losgemaakt van de zwaartekracht van de aarde en een half uur heeft gevlogen, versnelt het vaartuig genoeg om de maan te bereiken en zonder motorvermogen verder te gaan aan de andere kant.

De zwaartekracht van de maan trekt net genoeg aan het Starship om het rond de maan en terug naar de aarde te sturen.

De motoren worden alleen aangezet wanneer er tijdens de zes dagen durende reis kleine koersaanpassingen nodig zijn.

Om de bemanning te beschermen als het Starship op de terugreis afdaalt door de atmosfeer, wordt het vaartuig bedekt met een laag zeshoekige hittebestendige platen die bestand zijn tegen 1300 ºC.

Beschermende zeshoeken, buitenkant Starship

Het ruimtevaartuig Starship heeft een paar testvluchten gedaan, en de beschermende zeshoeken op de buitenkant konden daarbij temperaturen tot 1400 ºC aan.

© SpaceX

De platen bedekken de hele zijkant van het Starship, en zullen naar beneden keren terwijl het bijna horizontaal door de atmosfeer daalt.

Tijdens deze fase worden de motoren uitgezet, maar dicht bij het aardoppervlak gaan ze weer aan tijdens een manoeuvre die ervoor zorgt dat het 50 meter lange ruimteschip van een horizontale naar een verticale positie klapt – en kan landen.

Robotkraan grijpt raket in de lucht

Het Starship is gebouwd als herbruikbaar ruimtevaartuig, dus een zachte landing is nodig om de impact op alle technologie aan boord te minimaliseren.

Starship neemt de Apollo 13-route

Het Starship volgt globaal de route van de Apollo 13-missie. De zwaartekracht van de maan geeft de raket een slinger, waardoor die het grootste deel van de reis zonder brandstof toe kan.

Starship neemt de Apollo 13-route

1. 0 min: Raket wordt gelanceerd

De Super Heavy-raket verbrandt tot 20 ton vloeibare zuurstof en methaan per seconde om van de aarde op te stijgen. Na twee minuten en 51 seconden koppelt de Super Heavy zich los. Hij landt op aarde en kan worden hergebruikt.

1

2. 38 min: Starship komt in positie

Zodra het Starship de juiste positie bereikt, worden drie raketmotoren afgevuurd in een zogeheten translunaire injectie, waardoor het Starship op koers komt naar de maan op circa 384.000 kilometer van de aarde.

2

3. 2 dagen: Vaartuig vliegt langs de maan

Het Starship wordt ingevangen door de zwaartekracht van de maan en draait eromheen. Zo’n 16 uur lang kunnen de astronauten alleen de maanbodem zien, maar daarna zien ze de aarde boven de horizon van de maan ‘opkomen’.

3

4. 5 dagen en 22 uur: Starship landt

Het 50 meter lange ruimtevaartuig daalt af door de atmosfeer aan een parachute, komt in een verticale positie, vuurt zijn raketmotoren af en remt vlak boven de grond helemaal af.

4
© Claus Lunau

Voor die zachte landing heeft SpaceX de robotkraan Mechazilla gebouwd, die het Starship tijdens de landing vastpakt.

Mechazilla maakt deel uit van SpaceX’ ambitie voor een toekomst met heel veel Starship-lanceringen.

Daarom kan de kraan een landend Starship vastgrijpen en het dan direct op een wachtende Super Heavy-draagraket tillen, zodat de volgende missie kort daarna gelanceerd kan worden.

De aarde ‘komt op’ boven de horizon van de maan

Aan de achterkant van de maan kunnen de astronauten van de dearMoon-missie dit schouwspel verwachten: de aarde ‘komt op’ boven de horizon van de maan.

© NASA

Zodra de dearMoon-missie veilig is geland, beginnen de voorbereidingen voor de volgende toeristische maantrip – in opdracht van de 82-jarige Amerikaanse ondernemer Dennis Tito, die in 2001 de eerste ruimtetoerist werd op het ISS.

Nu zullen hij en zijn vrouw, Akiko Tito, met het Starship rond de maan vliegen op slechts 200 kilometer van het oppervlak.

Als de twee missies slagen, begint een nieuw tijdperk in het ruimtetoerisme. Rond de maan reizen met het Starship zal voor SpaceX een routine worden.

De belangstelling zal ook oplaaien voor andere vluchten, van Virgin Galactic die naar de rand van de ruimte vliegt tot de toeristische reizen van Axiom Space naar het ruimtestation ISS.

Maar het Starship neemt het voortouw en kan zijn beoogde rol vervullen als hét vervoermiddel voor het kosmische toerisme, onderzoeksmissies naar de maan – of lijnvluchten naar Mars.