Reuzenraket kan mensen over 7 jaar naar Mars sturen
De nieuwe raket biedt plaats aan 200 mensen op elke reis tussen Mars en de aarde, en is bovendien geschikt voor absurd snelle commerciële reizen op aarde.

Musk wil zijn reuzenraket BFR onder meer gebruiken om materiaal naar het ISS te sturen en de reis naar Mars te financieren.
Vrijdag ontvouwde Tesla-miljardair Elon Musk details over het vlaggenschip van zijn ruimteagentschap SpaceX, waarover hij vorig jaar voor het eerst iets vertelde. De raket is van naam veranderd in BFR, volgens Musk de afkorting van Big Fucking Rocket.
De reuzenraket kan 90 tot 200 mensen per keer naar Mars brengen, wat een gigantische sprong is ten opzichte van de huidige raketten. Die kunnen lang niet zo veel mensen kwijt, en het geplande Orion-vaartuig van NASA, dat ook naar Mars moet vliegen, heeft slechts plek voor vier astronauten.
Meer plaats dan een Airbus 380
De BFR heeft met zijn 825 kubieke meter meer cabineruimte dan het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus 380, en reizigers kunnen zich verheugen op het slapen in een van de 40 cabines van het ruimteschip of het relaxen in een van de grote gemeenschappelijke kamers boven in de raket – als ze tenminste kunnen wennen aan de gewichtloze toestand.
De 106 meter hoge en 9 meter brede raket bestaat uit twee delen:
Een draagraket met 31 Raptor-motoren van SpaceX, die samen 150 ton vracht de atmosfeer uit kunnen krijgen (tegen de 135 ton die de maanraket van NASA, de Saturnus V, aankon), plus het ruimteschip zelf, dat 6 Raptor-motoren heeft.
Als de raket de dampkring van de aarde verlaat, koppelt het ruimteschip zich los van de draagraket, die dan naar de aarde terug vliegt.
Raket is 100 procent herbruikbaar
Volgens plan kunnen zowel de draagraket als het ruimteschip landen, wat de raket 100 procent herbruikbaar maakt.
SpaceX heeft al succes met de gedeeltelijk herbruikbare Falcon 9, die 16 geslaagde landingen achter elkaar heeft gemaakt en sinds 2012 in gebruik is om vracht aan het ISS te leveren.
Eerste bemande vlucht in 2024
De BFR heeft een imposante topsnelheid van 29.000 kilometer per uur en kan kolonisten naar Mars brengen in 150 tot 300 dagen.
Volgens Musk is het project zo realistisch dat hij denkt de BFR al in 2022 naar Mars te kunnen sturen, waarna de eerste bemande vluchten naar de rode planeet in 2024 volgen. Zijn droom is Mars te koloniseren en van de mensheid nu eens echt een beschaving van ruimtevaarders te maken.