De vier motoren geven SLS 15 procent meer kracht dan Saturn V, die tot nu toe de krachtigste ruimteraket ooit was.
SLS maakt gebruik van een eerste trap, waarbij de grote raket met de vier motoren hulp krijgt van twee aparte booster-raketten om het ruimtevaartuig met bemanning of vracht uit de atmosfeer van de aarde naar de maan te schieten.
Als SLS klaar is voor de latere Artemis-missies, kan de raket 86 ton de atmosfeer uit transporteren en in een baan om de aarde komen.
Starship is gebouwd met Mars als doel
Starship wacht nog op goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten om de ruimte in te mogen.
Als dat gebeurt, wordt de reuzenraket van Elon Musk de hoogste en krachtigste ooit. Het lanceersysteem Super Heavy bevat 33 Raptor-motoren die circa 150 ton uit onze atmosfeer kunnen schieten.
Anders dan SLS, gaat Starship niet in een keer naar de maan. Het grote ruimtevaartuig cirkelt eerst om de aarde, om dan brandstof te tanken bij een ander Starship. Daarna is het ruimtevaartuig klaar om de reis naar de maan te vervolgen. Dezelfde procedure kan op termijn gebruikt worden voor reizen naar Mars.
Starships grote voordeel is, dat alle onderdelen ontworpen zijn voor hergebruik. De eerste trap van de raket kan veilig landen op een platform, waar hij door mechanische armen vanaf wordt gepakt. Het ruimtevaartuig zelf kan ook manoeuvreren voor de landing.
NASA heeft Starship gehuurd om astronauten van Artemis-missies naar de maan te brengen en weer op te halen. Vanaf de Artemis III-missie, waarbij astronauten weer op de maan zullen landen, en daarna, zal SLS de bemanning naar een klein ruimtestation vliegen dat rond de maan draait. Daar haalt Starship ze op en brengt ze naar onze natuurlijke satelliet. Het SpaceX-vaartuig vliegt ze ook weer terug naar de basis.
Vanwege Starships langere levensduur is hij gemiddeld ook goedkoper te lanceren. Critici vragen zich af waarom NASA nog steeds miljarden dollars in het eigen project pompt, als Starship – in elk geval op papier – in een niet al te verre toekomst SLS overbodig maakt.