SpaceX
Ruimteraket creëert vuur en rook tijdens lancering

Overtreft Musks nieuwe raket die van NASA?

NASA’s Space Launch System wordt de grootste ruimteraket ooit, als hij volgens plan in augustus wordt gelanceerd. Maar Elon Musks Starship, dat ook een cruciale rol speelt bij de Artemis-missies van NASA, dreigt dat record te gaan verbreken.

NASA’s nieuwe Space Launch System (SLS) wordt de krachtigste raket ooit, als hij in augustus voor het eerst naar de maan wordt gestuurd.

Maar Elon Musk en SpaceX hebben de troonopvolger al bijna klaar.

Starship van SpaceX is groter en sterker dan SLS. De raket kan ook veel goedkoper gelanceerd worden, als Musk zijn grote beloften tenminste kan waarmaken.

SLS is sterker dan voorgangers

De nieuwe SLS-raket van NASA is de drijvende kracht achter de Artemis-missies, die in 2025 weer mensen naar de maan zouden moeten brengen – en op termijn zelfs naar Mars.

Voor de raket worden ook componenten van NASA’s oude ruimtevaartuigen gebruikt. Als SLS in augustus vuur spuwt over het lanceerplatform van de Artemis I-missie, zorgen vier RS25-motoren van het beëindigde spaceshuttleprogramma voor de voortstuwing.

Vergelijking van ruimteraketten

Een vergelijking van de grootste ruimteraketten uit de geschiedenis. Saturn V was de laatste die mensen naar de maan heeft gebracht, maar SLS en Starship gaan dat ook doen.

© Thorenn

De vier motoren geven SLS 15 procent meer kracht dan Saturn V, die tot nu toe de krachtigste ruimteraket ooit was.

SLS maakt gebruik van een eerste trap, waarbij de grote raket met de vier motoren hulp krijgt van twee aparte booster-raketten om het ruimtevaartuig met bemanning of vracht uit de atmosfeer van de aarde naar de maan te schieten.

Als SLS klaar is voor de latere Artemis-missies, kan de raket 86 ton de atmosfeer uit transporteren en in een baan om de aarde komen.

Starship is gebouwd met Mars als doel

Starship wacht nog op goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten om de ruimte in te mogen.

Als dat gebeurt, wordt de reuzenraket van Elon Musk de hoogste en krachtigste ooit. Het lanceersysteem Super Heavy bevat 33 Raptor-motoren die circa 150 ton uit onze atmosfeer kunnen schieten.

Anders dan SLS, gaat Starship niet in een keer naar de maan. Het grote ruimtevaartuig cirkelt eerst om de aarde, om dan brandstof te tanken bij een ander Starship. Daarna is het ruimtevaartuig klaar om de reis naar de maan te vervolgen. Dezelfde procedure kan op termijn gebruikt worden voor reizen naar Mars.

Starships grote voordeel is, dat alle onderdelen ontworpen zijn voor hergebruik. De eerste trap van de raket kan veilig landen op een platform, waar hij door mechanische armen vanaf wordt gepakt. Het ruimtevaartuig zelf kan ook manoeuvreren voor de landing.

NASA heeft Starship gehuurd om astronauten van Artemis-missies naar de maan te brengen en weer op te halen. Vanaf de Artemis III-missie, waarbij astronauten weer op de maan zullen landen, en daarna, zal SLS de bemanning naar een klein ruimtestation vliegen dat rond de maan draait. Daar haalt Starship ze op en brengt ze naar onze natuurlijke satelliet. Het SpaceX-vaartuig vliegt ze ook weer terug naar de basis.

Vanwege Starships langere levensduur is hij gemiddeld ook goedkoper te lanceren. Critici vragen zich af waarom NASA nog steeds miljarden dollars in het eigen project pompt, als Starship – in elk geval op papier – in een niet al te verre toekomst SLS overbodig maakt.

Ruimteraket op lanceerplatform
© NASA/Kim Shifflet

Space Launch System (SLS) in cijfers

Hoogte: 98 meter
Gewicht: 2750 ton
Motoren: 4 RS25-motoren en 2 booster-raketten
Vermogen: 4309 ton
Laadvermogen voor de baan om de aarde: 86 ton
Laadvermogen naar de maan: 46 ton
Prijs voor ontwikkeling: 23 miljard dollar
Prijs per lancering: tot 4,1 miljard dollar
Herbruikbaar: nee
Reis naar de maan: direct

Ruimteraket naast lanceerplatform
© SpaceX

Starship in cijfers

Hoogte: 120 meter
Gewicht: 4536 ton
Motoren: 33 Raptor-motoren
Vermogen: 7711 ton
Laadvermogen voor de baan om de aarde: 150 ton
Laadvermogen naar de maan: niet bekend
Prijs voor ontwikkeling: 5 miljard dollar
Prijs per lancering: 2 miljard dollar, aldus Elon Musk
Herbruikbaar: ja, volledig
Reis naar de maan: eerst in een baan om de aarde, tanken bij een ander Starship en dan naar de maan