Shutterstock

Ontploft een astronaut zonder zijn ruimtepak?

Wat zou er gebeuren als een astronaut op een ruimtewandeling zijn pak uittrok? Zou hij opzwellen als een ballon en ontploffen?

Een astronaut zonder pak zwelt op

Een mens die wordt blootgesteld aan het vacuüm van de ruimte, zal niet meer dan een paar seconden leven, maar ontploft niet. De astronaut zwelt echter wel degelijk merkbaar op, en de ingewanden en organen worden door lichaamsopeningen naar buiten geperst.

De oorzaak is natuurlijk het gebrek aan luchtdruk. Ons lichaam is aangepast aan een druk van één atmosfeer, de luchtdruk op zeeniveau op aarde. Maar in de ruimte is er geen lucht. Het is dan ook niet voor niets dat de ruimte wel een van de meest vijandige milieus voor de mens wordt genoemd.

Diepzeevissen en astronauten delen een beroepsrisico

Om de beschreven verschijnselen te krijgen, hoef je niet de ruimte in. Diepzeevissen die in een net terechtkomen, exploderen regelmatig als ze naar boven gehaald worden. Ze zijn gewend aan een druk van honderden atmosfeer, en hun lichaam geeft dus een hoge tegendruk. Als ze plotseling aan het oppervlak komen, kunnen ze ontploffen.